Les alt for bare 10 kr!

Du tror det ikke før det er tegnet

Disney og Flåklypa eide sjangeren. Nå kan du se animasjoner av de vanskeligste konflikter og såreste temaer. – Tegnefilm åpner hjertene, sier Tårnet-regissør Mats Grorud.

Publisert 07. januar 2019

I 100 år har tegnefilm vært brukt til å dokumentere. Likevel er det først de siste årene at animerte­ dokumentarfilmer, som den aktuelle Tårnet, er blitt akseptert fullt ut også som spillefilm. Tegnefilm er noe både barn og voksne tradisjonelt forbinder med underholdning. Når fakta skal dokumenteres eller ømtålige temaer drøftes, har animasjon vært uaktuelt.

Gunnar Strøm kalles gjerne gudfaren i norsk animasjon. På Høgskulen i Volda har han bygget opp en etterspurt utdanning i faget.

– Da jeg begynte å skrive om animert dokumentarfilm på 1990-tallet, ble det avvist som en selvmotsigelse, forteller veteranen som har fått animasjonsprisen Golden Gunnar oppkalt etter seg.

Løgn

Filmen Tårnet er av flere anmeldere satt i sammenheng med filmer som Vals med ­Bashir og Persepolis. Begge filmene har vunnet priser og er omtalt som trendsettende. De går inn i konfliktfylte og betente sammenhenger i henholdsvis israelsk og iransk historie. Hvorfor velger man å animere slike konflikthistorier? Er ikke tegninger mindre autentiske enn bilder?

Gunnar Strøm sier tegningens tilsynelatende svakhet kan være en styrke.

– Noe av problemet med en virkelighetsnær dokumentar, er at hvis folk begynner å tvile på det de ser, eller at det grenser mot propaganda, avviser man filmen og kaller den løgn, tror han.

Animasjonen er på en måte en løgn i utgangspunktet. Strøm mener derfor sjangeren er løs­revet fra kravet om at «du tror det ikke før du får se det». Vi vet at animasjonsfilm er tegning.

– Den er løsrevet fra virkelighetens verden og blir automatisk en tolkning, mener Strøm.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også