Logg inn

Redder Jesus fra bedehusloftet

Svein Helge Bergfjord og andre unge entusiaster henter ut malerier, porselen og kaffekjeler fra Mølstre bedehus i Sveio. Kirkehistoriker mener misjonsorganisasjonene må kaste seg med i arbeidet for å ivareta bedehushistorien.

Da Mølstre bedehus ble bygget i 1904, lå det i et travelt veikryss. I dag er det ikke mange biler som passerer det hvite trebygget. Strømmen er kuttet og huset er ikke lenger i bruk.

– For 100 år siden var det møter på bedehuset hver søndag, med en fast ansatt som fyrte i ­ovnen. Det var langt å gå til kirken i Sveio som kun hadde fem-seks gudstjenester i året, forteller Alv Gunnar Aasbu.

Han er trolig fortsatt formann på bedehuset. Det har nemlig ikke vært årsmøte siden 2010. Aasbu finner fram nøklene og låser opp døra til huset hvor han begynte å gå som liten.

Bak ham følger Svein Helge Bergfjord og Govert Edvar Grindhaug fra Vest-Karmøy yngre lokalhistoriske forening. Til sommeren åpner de Haugalandet bedehusmuseum i Gamle Fosen bedehus på Fosen – en øy i Karmøy kommune. Nå samler de inn bedehushistorie fra hele distriktet.

Formet landet

Misjonsorganisasjonene hadde gjerne hver sine ­basarer på bedehuset.

– Hvis du ikke hadde noe å gjøre, kunne du alltid dra til Mølstre. Der var det alltid en basar, minnes Aasbu.

Og slik var det i mange bygder.

– Bedehuset var ikke noe 10-20 sære folk i bygda gikk på. Det var der alle møttes. I hvert fall for de store begivenhetene som juletrefester og basarer. Lekmannsbevegelsen er under­vurdert i den norske ­historien, sier museumsstifter Bergfjord.

– Vi ønsker å vekke oppmerksomhet rundt lekmannsbevegelsen og det den har betydd for norsk historie. ­Museet er fortsatt et bedehus, selv om det ikke holdes møter hver søndag.

Bilder fra bedehusland

Hvert år forsvinner flere titalls norske bedehus. De selges til private, gjøres om til museum, blir revyscener, moskeer og ­restauranter.

I sommer reiser foto­journalist Erlend Berge gjennom hele landet for å ­dokumentere bedehuskulturen.

Reisen starter i Ryfylke i mai og går oppover kysten gjennom Hordaland, Sunnmøre, Trøndelag, Troms og Finnmark. Til slutt står Østlandet og Agder for tur.

Følg Bilder fra Bedehusland på Facebook, Instagram og nettsiden bedehusland.no.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også