Les alt for bare 10 kr!

Muligheten til å velge å la være

Einar Leiknes livnærer seg delvis som gatemusiker, ikke fordi han må, men fordi han vil. – Mange setter seg mål om å nå fram til noe som egentlig ikke finnes, til en abstrakt idé om glede i framtiden, sier han.

Publisert 27. desember 2018

Det er en kald dag å spille på for Einar Jullum Leiknes, eller «Einar i Solveggen», en onsdag rett før jul. Men med dobbel lue og dobbel ullgenser under jakka går det bra. Mikrofonstativet er justert til riktig høyde og hatten fra en reise til Mongolia ligger foran ham på asfalten. Noen lette slag over gitarstrengene, og «Nå er den hellige time» klinger mykt og lavmælt over plassen mellom H&M og Glassmagasinet i Oslo.

Han kunne gjort hva han ville, men har valgt å synge og spille på gata.

De fleste haster forbi. En dame i blå kåpe snur seg etter ham og smiler.

Å velge vekk

– Gata er den mest innlysende plassen for meg å spille. Sånn sett har det ikke vært et veldig bevisst valg. Å velge vekk en del konvensjonelle ting har i større grad vært noe jeg har overveid, sier Leiknes.

For en musiker som ønsker å gi folk julestemning, er den mest konvensjonelle måten å gjøre det på å ta inngangspenger til en julekonsert, gjerne i kirka.

– I bygget der Jesus kastet ut pengevekslerne og duekremmerne, står de nå og selger salmer. Det gjør det lett for meg å velge annerledes.

Gave og jobb

Dobbeltmoral og konkurranse preger musikkbransjen, mener Leiknes.

– Vi blir solgt veldig mange konvensjoner, mange har en idé om hva ambisjonen din skal være. Ting som verken gir estetisk eller økonomisk mening, for ikke å snakke om mening i livet! sier han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også