Les alt for bare 10 kr!

Ikke bare flyktig julesødme

Hver førjulstid trekker artister hundretusener til kirkene. Og hvert år blir de anklaget for å kommersialisere og forflate julens budskap. Er egentlig kritikken berettiget?

Publisert 22. desember 2018

Elvira Nikolaisen hadde mange gode grunner til aldri å dra på juleturné.

I mange år har november og desember kommet og gått, uten at hun har vært å se på julelyskledde scener i kirker og kulturhus.

- Det er helt greit å gjøre julekonserter fordi de drar store publikum, og det er helt fint å bli motivert av penger. Men julen er ladet med forventning og tradisjon, med urgammel estetikk og nostalgi, og man vil samtidig være original og troverdig som artist. Det er en heftig nøtt å knekke, sier Nikolaisen.

Vi sitter i en iskald Furuset kirke, i Groruddalen i Oslo. Rundt oss tasler Knut Anders Sørum og Lewi Bergrud rundt og ruller sammen ledninger. De er nettopp ferdige med sin første julekonsert for året.

Vanskelig

Hvert år samler norske artister hundretusener av nordmenn til julekonserter i førjulstiden. Undersøkelsen Norsk juleindeks fra 2016 viser at så mye som 1 av 3 nordmenn planlegger å dra på minst én julekonsert i desember. Til sammenligning gikk 11 prosent av den norske befolkning på gudstjeneste på julaften i 2014.

Dermed er det nok julekonsertene som trekker flest folk til kirkene i løpet av året.

Men så var det dette med pengene, da. Juleturneene er en viktig inntektskilde for en rekke norske artister. Ofte må publikum ut med nesten 500 kroner for én og en halv time med julesang. Og klagene kommer, hvert år – om kommersiell utnyttelse og musikkutstyr som dekker for altertavle og sakral utsmykking. «Har man ikke ydmykhet overfor kirkerommet, bør man ha konsert andre steder», skrev organist Helge Landmark i 2016.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også