Les alt for bare 10 kr!

Barn av brent jord

Irene Lindbeck Tibbits husker barndommens gudstjenester som lange skjenneprekener. Nå har nordlendingen funnet seg til rette som leder for sjømannskirken i San Francisco.

Publisert 22. desember 2018

Alt måtte brennes før russerne kom. Den fire år gamle Irene står sammen med moren sin i åssiden ovenfor, og ser hjemstedet Børselv i Finnmark i flammer.

– Vi tok med oss det vi kunne bære. Det var november, men det var en uvanlig mild høst så det var ikke snø. Det er ikke så mye jeg husker, men jeg husker godt turen opp til fjellene, at vi snudde oss og så at alt stod i brann.

Røyk

Det kan beskrives som et rødlig Instagram-filter, det lyset som skinner gjennom en himmel som er full av røyk. De små partiklene i lufta sperrer for det blålige lyset som opererer på korte bølgelengder, men slipper igjennom det røde og oransje.

Det samme lyset faller nå over turistene som har tatt på seg røykbeskyttende masker og gått ut for å utforske nabolaget Telegraph Hill i San Francisco, hvor Irene Lindbeck Tibbits bor. Ennå vet ingen at røyken som har lagt seg over et av Amerikas mest fornemme nabolag kommer fra den mest dødelige skogbrannen i USA de seneste hundre årene.

74 år etter at nazistene satte fyr på barndomshjemmet hennes, er Irene Lindbeck Tibbits nå styreleder for den norske sjømannskirken i San Francisco. Kirken har holdt til mellom rikfolk på Russian Hill siden 1951, da to menn fra Sjømannsmisjonen så et «til salgs»-skilt og banket på døra til den hvite villaen.

– Jeg ser ikke på meg selv som en dypt religiøs person, men jeg setter pris på det sosiale nettverket og det åndelige fellesskap denne kirken gir meg. Og om noe er galt, så ber jeg, sier Tibbits.

Hun sitter i en stor, myk sofa i stuen sin, i samme nabolag som kirken, foran en rad høye vinduer med utsikt mot fengselsøya Alcatraz og de to store broene som knytter bysentrum til forstedene nord- og østover.

– Hva ber du om da?

– Når man har kommet i min alder så opplever man at mange rundt en blir syke og går bort. Så jeg ber oftere for vennene mine enn for meg selv. Det er ikke alltid svaret blir som man ønsker, men jeg tror det hjelper, og jeg føler at det hjelper meg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også