Les alt for bare 10 kr!

Våpenfred, men ikke julefred

I desember 1918 hadde Europa fått fred. Men kontinentet lå i ruiner, med matmangel og spanskesyke. Mange soldater nådde ikke hjem til jul.

Publisert 24. desember 2018

Europa hadde ikke feiret en fredelig jul på fem år. De siste årene hadde julefeiringene vært preget av menn som var fraværende, tomme stoler ved bordet, matmangel, og mangel på julegaver. I den såkalte julevåpenhvilen i 1914 hadde tyske, franske og britiske soldater møttes utenfor skyttergravene og ønsket hverandre god jul. Etter det strammet generalene betraktelig til. De tillot ikke noe julefred ved fronten før freden inntraff.

Våpenlarmen opphørte i november 1918, men fredsavtalene kom langt senere. Flere millioner soldater var fortsatt i tjeneste. Noen få soldater fikk reise hjem. Resten feiret jul langt bak frontlinjene med en enkel julemiddag. De heldige fikk en gave hjemmefra, gjerne sigaretter eller sjokolade.

Rester av krig

De som var fanger kunne bare drømme om julen. Mange hundre tusen var i fangenskap, og framtida deres var ytterst usikker. Frankrike slapp ikke sine tyske krigsfanger fri før 1920.

Soldater som hadde fått perm og kunne dra hjem måtte tilbringe jula på venting i ulike havner og militærleire. Det var rett og slett ikke kapasitet til å få transportert dem hjem. Særlig soldater fra USA og det britiske imperiet var rammet.

Enkelte steder i Europa fortsatte også kampene. De allierte sendte soldater for å okkupere Ruhr-området i Tyskland. Og for å kjempe mot bolsjevikene i den russiske borgerkrigen. I hele Øst-Europa pågikk det fortsatt væpnede konflikter. De var et resultat av at fire store imperier hadde forsvunnet nærmest over natta: Russland, Det osmanske riket, Østerrike-Ungarn, og til slutt Tyskland.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også