Logg inn

Verdivalget

I Frankrike er religion en privatsak. Takket være Marine le Pen og Nasjonal Front har det likevel blitt et tema ved helgas skjebnevalg.

Denne artikkelen stod i papiravisen 22.04.2017, like før første runde i presidentvalget.

– God morgen, garçons! Går det bra?

Rektor Eric Brundu står sammen med to inspektører og hilser alle de 600 elevene på collège Henri Barnier velkommen til en ny skoledag. Hver morgen gjentar de ritualet. Alle skal bli sett – hver dag.

De aller fleste elevene på denne skolen i havnebyen Marseille, bor i bydelen La Castellane, som er beryktet for vold og kriminalitet, og hovedsetet for narkotikatrafikken i den sørfranske byen.

– Bare vent til tolvtida, sier Brundu, og peker gjennom persiennene over mot boligblokkene, rett over gata fra skolen.

– Da vil du se de unge, som speider etter politi. De litt eldre selger narkotika. Det er big business her.

Politiet kommer sjelden inn i boligområdet. Det bor 7.000 mennesker her, og det er én lege, ingen apotek, ingen sosialarbeider, forteller Eric Brundu.

Første runde

I morgen går Frankrike til første runde av presidentvalget.

50.000 politi og soldater skal ut i gatene for å holde vakt landet rundt. Tirsdag denne uka ble to personer pågrepet i Marseille, mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep midt i valgkampinnspurten. Og torsdag ble en politimann drept på Champs-Élysées, midt i hjertet av Paris, samme kveld som valgets siste TV-debatt.

Også før politidrapet i Paris var sikkerhetsnivået i Frankrike høyt. Det er fortsatt unntakstilstand i landet etter flere terrorangrep de siste årene.

Helt åpent

Det er høyrepopulisten Marine Le Pen og den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron som har ligget i tet. De siste ukene har imidlertid den konservative François Fillon og venstreradikale kandidaten Jean-Luc Mélenchon klatret.

Nå er utfallet av valget helt åpent. På meningsmålingene skiller det knappe fire-fem prosent. Hvem som helst kan komme til andre runde. Det har aldri skjedd før. De siste dagene før valget er det derfor to ting som er viktige for kandidatene: Å ikke gjøre noen tabber, og å forsøke å kapre den store gruppen som ennå ikke har bestemt seg, ifølge førsteamanuensis Kjerstin Aukrust.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også