Logg inn

Tar Harry Potter inn i påskefeiringen

Sokneprest Sunniva Gylver bruker Harry Potter til å formidle ­påskens budskap om at kjærligheten er sterkere enn døden. Flere forskere og teologer mener at fantasy-
litteratur står i en særstilling for å formidle kristen tro.

Det er formiddag i Fagerborg kirke, som denne påsken har blitt omgjort til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, sentrum for hendelsene i J.K. Rowlings bøker om Harry Potter. Ungdommene som har møtt opp for å feire Harry Potter-påske her, har brukt natten på å se filmene. Men de er ikke slitne. Det yrer av småprat og lek i kirkerommet, det ligger madrasser utover gulvet, noen spiser frokost, en spiller piano mens det ryddes og gjøres klart til neste post på programmet: rollespill.

– Dere er ikke trøtte etter å ha sittet oppe i natt?

– Nei, svarer Noah Gylver (14) og Jenny Helene Syse (15) kontant, to av ungdommene som deltar og som også har vært involvert i arrangementet fra start sammen med sokneprest Sunniva Gylver. De er alle tre blodfans, som Noah uttrykker det. Programmet er stappfullt av Harry Potter-aktiviteter: Det blir rumpeldunk, tryllestav-verksted, klassetimer i eliksir og formler i tillegg til visning av alle filmene. Mandag kveld er det også Harry Potter-gudstjeneste.

Det beste med et slikt arrangement, synes de to, er at så mange fans kan komme sammen og at man kan bli kjent med nye mennesker – også mange som ikke vanligvis går i kirken.

Fantasy

Et karakteristisk trekk ved film og litteratur i sjangeren fantasy er magiske elementer og bruk av magi som en naturlig del av handlingen.

Fantasy eller fantastisk litteratur kan være vanskelig å skille klart fra science fiction, og science fiction/fantasy brukes ofte som samlebegrep.

J. R. R. Tolkien regnes gjerne som den viktigste og mest innflytelsesrike fantasy-forfatteren, og mange romaner av senere forfattere har klare likhetstrekk med hans Hobbiten og Ringenes herre. C.S. Lewis’ barnebokserie om fantasilandet Narnia (1951–57) er også et hovedverk innen sjangeren.

J.K. Rowlings enormt ­populære serie om den unge trollmannen Harry Potter 
(­sju bøker 1997–2007) har vært med på å øke interessen for fantasy kraftig.

Kilde: Store Norske Leksikon

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også