2018 i korte trekk

Dødsgebyr, abortlov og metoo. Dette er noe av det som skjedde i 2018

Reportasje

Skrota «dødsgebyret»

Regjeringa ønskte å dra inn nær 40 millionar kroner på å ta betalt for skifteattestane, som domstolane skriv ut når nokon døyr. Ordninga blei presentert i statsbudsjettet for 2018, men blei ikkje kjent før Vårt Land i vinter fortalde at Justisdepartementet hadde sendt lovendringa ut på høyring. Snart blei det klart at «dødgebyret» ikkje ville overleve runden i Stortinget. Då både Ap og KrF sa nei, var det spikeren i kista for gebyret. Men «dødsgebyret» fekk ein ekstra runde i nasjonalforsamlinga blei ikkje lagt vekk før KrF fekk forhandla det heilt vekk i forhandlingane om revidert budsjett i vår.

Bjørgulv K. Bjåen

Ja til abortlov

Abortsaken har splittet Irland­ i tre tiår, og 25. mai gikk irene til urnene og stemte for en ny abortlov. 69 prosent stemte ja til å fjerne den åttende tilleggsparagrafen i grunnloven. Denne paragrafen sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig for kvinner å få innvilget abort i landet. Irland går nå fra å nærmest ha totalforbud mot abort, til å bli som de fleste europeiske land, med selvbestemt abort opp til tolv uker. Den katolske kirke, som fremdeles står sterkt, ba om at folk stemte nei. I et hyrdebrev ba biskopene landets katolikker om å «arbeide aktivt» for å hindre at det skulle bli et ja.

Une Bratberg

Metoo og Ap: Giskes fall

2018 startet slik 2017 sluttet – med Ap, Trond Giske og metoo. Nestlederen gikk av etter varsler, det største fallet i nyere politisk historie i Norge. Seksuell trakassering kom på dagsorden som aldri før. Ap syntes splittet – stortingsgruppe mot partikontor, Giskes fløy mot Hadia Tajik. Kampen om fortellingen var offentlig. Partiet lakk til mediene og til Rødt, SV og Sp. Så sent som i juni målte Vårt Land Ap til 21,5 prosent – langt under fjorårets krisevalg. I høst var det knyttet spenning til to VG-journalisters bok om Giske-saken. Men den druknet i en opprivende strid i et visst annet parti.

Andreas Lindvåg

Feiret gull

29. august var det nøyaktig 50 år siden kong Harald og dronning Sonja ga hverandre sitt ja i Oslo domkirke. Gullbryllupet ble markert med festgudstjeneste i den samme kirken og påfølgende middag på Slottet. Tusenvis av skuelystne hadde tatt oppstilling langs ruta da kongeparet ble kjørt i den samme åpne Lincoln Continental som ble brukt den store dagen i 1968. Takknemlighet var, etter kongeparets ønske, en rød tråd gjennom festgudstjenesten, der både samfunnstopper og vanlige folk var invitert. Salmene «Til kjærleik Gud oss skapte»  og «Herre Gud ditt dyre navn og ære» ble sunget i år som i 1968.

Morten Sjølli

Håp for middelalderkirkene i stein

Skjult i høstens budsjettavtale mellom regjeringen og KrF lå de første ti millionene til et bevaringsprogram for middelalderkirkene i stein. Faktisk var KrFs og Venstres seier glemt i budsjettdokumentet. Også steinkirkene har vært glemt – og forfalt. I sommer skrev Vårt Land derfor om hva vi risikerer å miste. Vi besøkte kirker fra Gildeskål i nord til Nes i sør før Trine Skei Grande tok oss med til sin barndomskirke. Nå er spørsmålet om kulturministeren følger opp i tros- og livssynsmeldingen. Fagfolk, Sp og KrF forventer ordninger som sikrer at denne kulturarven ikke blir avhengig økonomien i den enkelte kommune.

Andreas Lindvåg

Folkeavstemning for Trump

Sjelden har det vært så stor oppmerksomhet rundt et mellomvalg i USA som i år. Det ble kalt det mest polariserende noensinne. 6. november var det en folkeavstemning for eller mot Donald Trump, som han selv karakteriserte valget. Det vil gi en pekepinn presidentvalget om to år. Demokratene tok over flertallet i Representantenes hus. Samtidig økte Republikanerne sitt flertall i Senatet, noe som ikke er vanlig for et parti som har den sittende presidenten. Kongressen har blitt mer mangfoldig etter valget: Det blir flere kvinner totalt, blant dem de to første muslimske kvinnene og de to første kvinnene fra urbefolkningen. Alle fire er blant de nye demokratene i Representantenes hus.

Une Bratberg

Striden om dagsverket

Elevtinget tildelte i mars KFUK-KFUM Global inntektene fra årets Operasjon Dagsverk (OD). Pengene går til et prosjekt som skal hjelpe palestinsk ungdom til en bedre fremtid. Tildelingen fikk organisasjonen Med Israel for fred, Fremskrittspartiets Ungdom og Sylvi Listhaug til å oppfordre til boikott av årets OD. Det fikk igjen Oslo-biskop Kari Veiteberg til å reagere. Hun oppfordret Den norske kirke til å ansette ungdom under OD, noe som igjen skapte misnøye hos Det mosaiske trossamfunn som mente kirken ikke forstår den israelske siden av konflikten mellom Israel og Palestina. 104.000 elever ved 446 skoler deltok 31. oktober på årets OD-aksjon. Det var en nedgang på 11.000 elever fra 2017.

Elise Kruse

Økende orgelbrus

Instrumentenes dronning lever i beste velgående, nye orgler innvies og orgelfestivaler har økende oppslutning. I Stavanger har Nils Henrik Asheim fylt konserthuset med orgelønskekonserter, og nylig spilte åtte topporganister en ni timers maraton med Olivier Messiaens samlede orgelverk. I Oslo er det innviet nye orgler i Nordstrand og Frogner kirker, hovedstaden har nå en orgelpark man kan være stolt av. Oslo Orgelfestival hadde suksess med sin ønskekonsert i Fagerborg kirke, etter modell fra Stavanger. Med program fra Händel til Queens Bohemian Rhapsody trakk man nytt orgelpublikum. I Sofienberg kirke i Oslo fremførte Kåre Nordstoga og Halgeir Schiager nylig orgelmusikk for fire hender og fire føtter, som en del av kirkens serie Internasjonale orgelkonserter.

Lars O. Flydal

Bedehus på Solsiden

Først kom fotoboken Sjå, eg kjem snart – en dokumentasjon av norsk bedehuskultur. Så kom utstillingene. I Trondheim tok bildene fra Bedehusland steget ut av spaltene til gata, i bydelen Solsiden. Som en del av Trondheim Dokumentarfestival ble bildene trykket på to meter store aluminiumsplater.

Bjørgulv K. Bjåen

Saudi-krise

I fjor ble Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman omtalt som en ny stjerne på den politiske himmelen i Midtøsten. Ett år senere er stjerneglansen falmet kraftig.

Hovedårsaken er det groteske drapet på journalisten Jamal Khashoggi, som ble regelrett likvidert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter lekket raskt avsløringer om at drapet var utført av en dødsskvadron fløyet inn fra Saudi-Arabia, og både CIA og andre knytter drapsordren direkte mot den mektige kronprinsen.

Bin Salman kjøper seg fortsatt innflytelse med penger og strategisk makt, men tåler neppe fellende bevis mot seg i saken.

Geir Ove Fonn

Kort tid i bispestolen

Ivar Braut vet inderlig vel hva som skjuler seg bak det latinske ordet keratokonus. Det er diagnosen som gjorde at han i høst måtte gå av som biskop i Stavanger, ett og et halvt år etter at han ble innsatt. Han fortalte om sin plage i portrettintervjuet med Vårt Land kort tid etter at han var utnevnt: Hornhinnene vokser ut i en spiss. Synet blir sløret og tåkete. Øyeplagene kunne gjøre ham svaksynt og blind, fortalte han. I mai ble det ene øyet hans operert bort. Tre måneder senere meldte han at gikk av, men at han vil fortsette som prest.

Stavanger bispedømme skal få ny biskop i januar 2019.

Kjell Kvamme

Ei gjekk - ein kom

Pressemeldinga frå Kirkens Nødhjelp (KN) i mai hadde ein dramatiske bodskap: «Det har fremkommet forhold som gjør at styret ikke lenger har tillit til Anne-Marie Helland. Partene har derfor kommet til enighet om at hun trekker seg som generalsekretær med umiddelbar virkning.» Mannen som sa dette var styreleiar Kjetil Aano. Meldinga varsla at KNs første kvinnelege generalsekretær hadde fått sparken, og at naudhjelps- og utviklingsorganisasjonen var på jakt etter ny toppsjef. Etter å ha leita i nesten eit halvt år, fann KNs styre ein gamal politisk ringrev til jobben. Ny generalsekretær blir Dagfinn Høybråten, tidlegare partileiar i KrF, tidlegare statsråd, tidlegare tingmann.

Bjørgulv K. Bjåen

Kirka 50 år etter 1968

I 2018 var det 50 år siden 1968, da protester og demonstrasjoner gikk av stabelen på universiteter over hele verden. I år har vi gjort opp status, også når det kommer til kirka. I boka Da Gud skiftet mening går Trond Bakkevig og Tomm Kristiansen gjennom endringene i Den norske kirke i de siste 50 årene. På den ene siden ser vi klarere hvordan «sekstiåtterne» har preget kirken. På den andre siden viste Vårt Land i en reportasje fra Frankrike i mai, til en blindflekk i historieskrivingen: Først nå har man fått kunnskap om at en markant del av aktivistene under maidagene 1968, hadde bakgrunn i den katolske ungdomsbevegelsen.

Live Lundh

Forsvant inn i regjering

Venstre brøt gamle grenser og sto i januar side om side med «fienden» Frp på Slottsplassen. Men regjeringslivet ga ikke noe løft. Håpet var at egne statsråder ville gi Venstre både makt og nye scener til markering. I stedet har kommentatorer omtalt Venstre som «forsvunnet» inn i regjering et sted. På to felt har partiet hatt uflaks: Da Venstre skulle flyte på oppmerksomheten som nytt regjeringsparti, havnet vårens landsmøte i skyggen av presseoppslag om partilederen og en fest i Trøndelag i 2008. Og da Venstre-statsråder skulle «selge» sine triumfer i høstens statsbudsjett, stjal KrFs dramatiske veivalg all interesse i norsk politikk. Venstre strever med å synes. Og i høst har gallupene oftest pekt partiet under sperregrensen.

Per Anders Hoel

Castro takka av

Då revolusjonsleiaren Fidel Castro døydde i 2016, 90 år gammal, overtok broren Raul, den gongen ein ungdom på 85. Men i april var det slutt, Raul Castro takka av som president på Cuba - og for første gong på nesten 60 år var det ikkje ein Castro som leia øystaten i det karibiske hav, ein av fem attverande kommuniststatar
I 1959 klarte Castro-brørne i spissen for ein opprørsstyrke å styrte Cubas USA-støtta diktator Fulgencio Batista. Opprørets tredje hovudperson var revolusjonslegenda Ernesto «Che» Guevara, men han gjekk ut av livet 1967; han blei skoten i Bolivia.

Bjørgulv K. Bjåen

«Velkommen til Jerusalem»

Da israelske Netta Barzilai 12. mai vant finalen i årets Eurovision Song Contest med den meetoo-inspirerte låten «Toy», og deretter ønsket alle velkommen til Jerusalem neste år, brygget det raskt opp til storm. Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted mente at det var «uhyrlig» om neste års MGP blir arrangert i Jerusalem. Han er ikke den eneste som har tatt til orde for kulturboikott av Israel. På den andre siden advarte foreningen Israel venner på Stortinget mot å politisere en musikkonkurranse. To ganger tidligere har Israel vært vertsskap for musikkonkurransen. Begge ganger ble finalen avholdt i Jerusalem. Neste år går den i Tel Aviv.

Olav Solvang

Integritet på spill

For Den katolske kirke ble 2018 et år der spørsmål om tillit, troverdighet og sannhet både har hengt i lufta og rystet i grunnvollene. Hvordan har egentlig kirkens betrodde biskoper, kardinaler og selve paven nå og i årevis håndtert overgrepsanklager? Har det handlet mer om å beskytte kirkens betrodde geistlige mot vanry enn å få sannheten fram og ta oppgjør med urett? Pave Frans har fått hard kritikk for ikke å ta affære før han blir tvunget. Vatikanets tidligere ambassadør i USA gikk ut med et omfattende brev om hva han mente måtte fram i lyset, og har selv gått i dekning. Hvilke svar som kommer, og hvor kirken og paven lander, gjenstår fortsatt å se.

Turid Sylte

En uredd brobygger

Aretha Franklin er blitt kalt souldronning, etter at hun døde 16. august, 76 år gammel. Sangeren har også en stor del av æren for at gospelmusikken, som hun vokste opp med i farens baptistmenighet, fikk fotfeste i det brede lag av folket. Franklin var helt sentral når det gjaldt å bryte ned skillelinjer. Hun sang og talte Guds Ord direkte inn i politikken og folks hverdagsliv. Hennes innsats for rettferdighet, særlig for de fargedes rettigheter, var forankret i troen på likeverd, rettferdighet og Guds Ord. Det doble livealbumet Amazing Grace solgte to millioner bare i USA.

Olav Solvang

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje