Les alt for bare 10 kr!

2018 i korte trekk

Dødsgebyr, abortlov og metoo. Dette er noe av det som skjedde i 2018

Publisert 20. desember 2018

Skrota «dødsgebyret»

Regjeringa ønskte å dra inn nær 40 millionar kroner på å ta betalt for skifteattestane, som domstolane skriv ut når nokon døyr. Ordninga blei presentert i statsbudsjettet for 2018, men blei ikkje kjent før Vårt Land i vinter fortalde at Justisdepartementet hadde sendt lovendringa ut på høyring. Snart blei det klart at «dødgebyret» ikkje ville overleve runden i Stortinget. Då både Ap og KrF sa nei, var det spikeren i kista for gebyret. Men «dødsgebyret» fekk ein ekstra runde i nasjonalforsamlinga blei ikkje lagt vekk før KrF fekk forhandla det heilt vekk i forhandlingane om revidert budsjett i vår.

Bjørgulv K. Bjåen


Ja til abortlov

Abortsaken har splittet Irland­ i tre tiår, og 25. mai gikk irene til urnene og stemte for en ny abortlov. 69 prosent stemte ja til å fjerne den åttende tilleggsparagrafen i grunnloven. Denne paragrafen sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig for kvinner å få innvilget abort i landet. Irland går nå fra å nærmest ha totalforbud mot abort, til å bli som de fleste europeiske land, med selvbestemt abort opp til tolv uker. Den katolske kirke, som fremdeles står sterkt, ba om at folk stemte nei. I et hyrdebrev ba biskopene landets katolikker om å «arbeide aktivt» for å hindre at det skulle bli et ja.

Une Bratberg

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også