Les alt for bare 10 kr!

Hjemme, her

I 1968 kom Anneli Hong Torjuul i en bag til Fornebu, og til sin nye familie. Hun har aldri villet vite hvem hun reiste fra.

Publisert 06. desember 2018

– Mamma ble så trist da hun fikk vite om mobbingen. Hun var skuffet over at jeg ikke hadde bedt om hjelp, sier Anneli Hong Torjuul.
Anneli sitter rak i ryggen foran oss. Hun har akkurat fortalt om mobbingen som foregikk gjennom hele barneskolen og ungdomsskolen. Barna som dro av henne sekken, vrengte den, tråkket på bøkene hennes. Som ba henne «pelle seg tilbake til kinaland». Som mobbet henne for det sorte håret, de brune øynene, den brune huden. Som spyttet på henne.
– En gang så broren min hva som skjedde. Da sa jeg til ham at dette fikk han ikke si et ord om hjemme. Jeg ville ordne opp selv, sier Anneli.

LES OGSÅ: – Vietnambarna var pionerer som fremmedkulturelle

Et alvorlig barn

Anneli var jenta fra Vietnam som vokste opp i en prestefamilie på Grefsen. I 1968 kom hun til Norge i et fly chartret av den høyrevridde, anti-kommunistiske Komiteen for Sydøst-Asia. Hun var et av de foreldreløse barna på barnehjemmet i Saigon som var blitt valgt ut til å få et nytt liv i Norge. Mange av barna var sterkt underernærte og underutviklet både mentalt og kroppslig. Under reisen ble barna plassert i provisoriske esker og bager på setene, mens komitémedlemmene løp fra barn til barn og byttet bleier, trøstet og matet dem.

I Norge dekket avisene Vietnamkrigen daglig. Herjingene mellom sørvietnamesiske styrker og nordkoreanske kommunistiske grupperinger var blitt en internasjonal borgerkrig. Amerikanerne kjempet mot nordvietnameserne i det som skulle bli en av de mest omstridte krigene USA har involvert seg i – og den første de tapte. I Norge var det politiske engasjementet stort. Da lederne i Komiteen for Sydøst-Asia averterte etter norske familier som ønsket å ta i mot foreldreløse barn fra krigsherjede Saigon, fikk de mange hundre henvendelser. Til sammen hentet foreningen nærmere 80 barn i perioden 1968–1975.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også