Les alt for bare 10 kr!

Lengselens 
kongevei av lys

Hans Børli var ingen tradisjonell kristen, og reagerte sterkt mot de som stengte Gud inn i trange dogmer og bedrev det han kalte for «åndelig jus».

Publisert 06. desember 2018

– Tror du på Gud?

Det var journalist Torbjørn Bakke i avisa Glåmdalen som stilte Hans Børli dette spørsmålet i forbindelse med Børlis 60-årsdag i 1978 (07.12).
Dikteren svarte: «Jeg syns at vårt offisielle gudsbilde, slik det tegnes fra prekestolene, er altfor primitivt og menneskebefengt. Jeg tror ikke på en personlig gud, en slags bestefarskikkelse med ‘skjegg og nattskjorte’, som Arnulf Øverland skrev en gang. Jeg tror på en kosmisk intelligens, en skapende og styrende ånd innebygd i skapningen selv. Jeg tror at vår kropp, tingene omkring oss, kort sagt all materie, bare er en midlertidig bolig for Ånden. Jeg tror at hele skaperverket gjennom en trinnvis utvikling er på vei mot en oversanselig ­virkelighet som vi mennesker i dag ikke har fine nok mottagerapparater til å oppfatte signalene fra.»

I det samme intervjuet sier Børli også at hans «lærer i åndelige spørsmål» var den franske jesuittpateren og geologen Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955). Spesielt trekker han fram hans bok Fenomenet menneske (1955). I et brev skriver han at denne boken reddet ham i tider da han «var nær ved å havne i kynisme og menneskeforakt».

Les alt fra Bøker her

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også