Logg inn

Fra vinnernes triumf til ofrenes lidelse

Gammel kunst viste seierherrenes triumf. I dag forteller dødskunsten om ofrene – og nøler ikke med terapeutiske grep.

Sorg, død og melankoli – det kan høres ut som tittelen på et psykoterapeutisk seminar. Akkurat nå er det tittelen på en kunstutstilling der Claudia Reinhardt-Teljer og Ina Wudtke er sentrale. De er begge klar over risikoen de ­løper ved å ta ordet «terapi» i sin kunstnermunn. Om kunstnere bedriver terapi, er det ikke kunst. Kunstterapi er noe mellom klient og terapeut. Utstillingen har likefullt fått navnet Exitus for å vise vei.

– Exitus er også en vei ut. Og her er terapielementet opplagt. Selv arbeidene her som ikke er så fargerike som paraplyene i inngangen, har en positivitet i seg i den forstand at de tar tak i døden og sorgen, sier kurator og kunstner Claudia Reinhardt-Tejer.

Feiring av liv

Fargerike paraplyer er det første som møter deg på Galleri F15. Langt fra dødsens alvor. Ina Wudtkes verk er en feiring av hennes gode venn som ble gravlagt ganske anonymt.
– Da sjelen forlot hans kropp, kunne vi feire en siste fest med ham på denne måten. Slik blir det en lykkelig hendelse og en svært fin måte å si farvel til et herlig menneske som fylte sitt liv med fest og musikk, forteller Wudtke.

Exitus

Kollektivutstillingen ­Exitus – død, sorg og melankoli vises på Galleri F15 på Jeløya til 31. mai.

12 nordiske kunstnere­ ­bidrar med 40 verk – ­tegning, foto, film og ­skulptur.

Claudia Reinhardt er ­kurator for utstillingen sammen F15-direktør Dag Aak Sveinar.

Reinhardt stod også bak utstillingen da den ble vist i Berlin i 2015.

Utstillingen på Jeløya er utvidet med en kunstner og noen flere verk

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også