Tenn lys og skrell klementinene

Advent-redaksjonen anbefaler bøker, musikk og film som forkorter ventetida.

Reportasje

Musikk til advent

Anbefalt av Olav Solvang

Søtt, men ikke klissete

Album: Vise/pop

Eric Clapton

Happy X-mas

Polydor

Søt og romantisk: Den engelske­ bluesrock-veteranen er regnet som en av verdens fremste gitarister, men her er det først og fremst den karakteristiske, hese stemmen som gir gode juleforventninger, helt sikkert etter hvert også god julestemning, i «Silent Night», «Christmas In My Hometown», «Christmas Tears» og «Sentimental Moments». Det litt søte og romantiske preget blir aldri overfladisk og klissete med Eric Clapton, og mannen med 18 Grammy-priser frem­fører julesangene med den samme ydmyke autoriteten som han har gjort med Cream, Derek And The Dominoes og på en drøss egne innspillinger.

Vil prege adventsmusikken

Album: Vise

Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester

Jul

Universal Music

Julete: Mer julete enn Odd Nordstoga blir det ikke! Jul i svingen ble en suksess på NRK TV. Strålande jul sammen med Sissel Kyrkjebø solgte i bøtter og spann. (Selv om Sissels Glade jul solgte enda mer, og er den mestselgende norske plata her i landet). Med Jul, hvor Odd Nordstoga har med seg Det Norske Kammer­orkester, et av verdens beste i sitt slag, er det liten grunn til å tvile på at mannen fra Vinje i Telemark nok en gang vil prege advents- og julemusikken rundt om i norske hjem. Sangene er en blanding av nytt og eldre stoff: «Ein kveld i Verona», «Nissens song», «Maria på veg», «I denne søte joletid», «I denne helga kveld» og «Det hev ei rose ­sprunge». Alle på nynorsk, naturligvis.

Amerikanske julesanger

Album: Vise/pop

Adam Douglas

An American Holiday – Live From Nordstrand kirke

Compro Records

Julesanger: Adam Douglas fikk sitt store gjennombrudd da han vant fjorårets «Stjernekamp» på NRK. Der viste han sin store stemme, og sitt like store artistiske spekter, så det kommer ikke som noen overraskelse at han behersker amerikanske­ julesanger heller. Mannen vokste jo dessuten opp i Amerika. Repertoaret består av blant annet «The Christmas Waltz», «Winter Song», «Santa Claus Is Coming To Town», «Intro Til Half A Happy Holiday» og «Silent Night». Godt sistnevnte er med, for under en kirkekonsert bør man vel kunne forvente i det minste én sang om det kristne julebudskapet. To norskspråklige innslag er det også i den amerikanske jula: ­«Velkommen» og «Takk for i kveld».

Film til advent

Anbefalt av Ane Bamle Tjellaug

En briljant fortelling

TV-serie: Italiensk drama

Mi briljante venninne

Regi Saverio Constanzo

Sendes på HBO Nordic fra 19. november

Napolitansk epos: Den italienske forfatteren Elena Ferrantes fortelling om de to venninnene Elena og Lila, som vokser opp i et fattig strøk i Napoli, kommer nå som TV-serie. Mi briljante venninne er første av fire bøker i serien­ vi har blitt kjent med som Napoli-kvartetten, og handler om barndommen til de to jentene, om oppvekst i et Italia i endring, og om det vanskelige og fine vennskapet mellom to unge kvinner som er veldig ulike, men likevel har et slags avhengighetsforhold. I skrivende stund har ikke serien hatt premiere, men bøkene er så fantastiske og anmeldelsene så lovende, at jeg tar den usett. Dette kan potensielt bli årets serie, og må være perfekt for mørke ­adventskvelder foran TV-skjermen. Les gjerne bøkene først, i Kristin Sørdals nydelige oversettelse.

Ventetid

Film: Amerikansk drama

Juno

Regi: Jason Reitman

2007

Abort-drama: Å sammenligne Juno med Maria, er kanskje å dra det litt langt. Men likevel, en gravid tenåringsjente er adventstidas hovedperson, og akkurat sånn er det i Juno også. Tittelfiguren er 16 år når hun blir gravid ved et uhell, men etter å ha besøkt en abortklinikk, bestemmer hun seg for å heller adoptere bort barnet. Juno er en oppvekstsfortelling litt utenom det vanlige, som sier noe om å ta ansvar i sitt eget liv, fint skildra av Ellen Paige i hovedrollen som den gravide Juno. Et oppløftende indiepop-soundtrack løfter opplevelsen.

Mørkt og varmt

Film: Amerikansk eventyr

Edward Saksehånd

Regi: Tim Burton

1990

Utenforskap: Oppfinneren døde før han fikk laga ferdig Edward (spilt av Johnny Depp). Derfor har han sakser der andre har hender. Når Peg Boggs, som går dør til dør for å selge kosmetikk, oppdager den bleike og rare gutten som bor alene i et stort kråkeslott, tar hun ham til sitt eget pastellfargede hjem. Her stikker han hull på vannsenga ved et uhell i det ene øyeblikket, og friserer med dreven saksehånd nabolagets hunder og hekker i det neste. Tim Burtons fortelling om ensomhet og utenforskap er både mørk, varm, trist og romantisk. Og får du ikke julestemning når Edward skjærer ut en isskulptur av Pegs datter Kim og snøen daler stille ned over nabolaget, så får du det nok aldri.

Mørk, varm, trist og romantisk.

—   Ane Bamle Tjellaug om Edward Saksehånd

Bøker til advent

Anbefalt av Lars Petter Sveen

Eit lite juleevangelium

Bok: Roman

Julie Otsuka

Buddha på loftet

Forlaget Oktober

Brud på postordre: Ein kollektivroman om japanske kvinner som kom til USA på 1920-talet som postordrebruder? Når juleroa har senka seg, kan du lese denne korte boka over nokre kveldar. Det er hjarteskjerande lesning, men Julie Otsuka greier å balansere alle skjebnane i eit presist og usentimentalt språk som tidvis kan minne om poesi. Buddha på loftet er eit eksempel på at store, episke forteljingar får plass i små bøker. Og den er eit eksempel på korleis håp og draumar blir til svik og løgn. Eit lite juleevangelium utan nokon frelsar.

Norsk meisternovelle

Bok: Noveller

Jan Jacob Tønseth

Von Aschenbachs fristelse

Cappelen Damm

Julete: I haust gjekk ein av våre store forfattarar bort. Jan Jacob Tønseth skreiv både dikt, romanar, og noveller, men for meg er eit av høgdepunkta hans denne novellesamlinga frå 2006. Av fleire sterke og minneverdige noveller i denne boka, skil «Bound for Spain» seg ut. Den handlar om ein nordmann som dreg og kjempar i borgarkrigen i Spania. På berre få sider vil Tønseth få deg til å le, gråte, og undre. «Bound for Spain» viser deg korleis ei mektig forteljar­stemme kan bere store historier med små fakter.

Juleuhygge

Bok: Noveller

Henry James

Spøkelseshistorier

Samlaget

Perle frå ein Meister: Når verds­litteratur blir omsett til norsk, er det julekveld uansett. Denne vesle perla kom ut i 2000, og inneheld tre noveller av meisteren Henry James. James er kjent som ein dei av store amerikanske romanforfattarane, men her er det novella «Skruen blir stramma» som er den største gåva under juletreet. Forteljarteknikk og uhygge får deg til å krype inn i under teppet. «Skruen blir stramma» vart først publisert i 1898, og har sidan blitt tolka på ein rekke ulike måtar. Korleis skal vi forstå den stakkars guvernantas historie?

Bøker til advent

Anbefalt av Alf Kjetil Walgermo

Fram mot Jesu fødsel

Bok: Skrifter

Apokryfane. Dei deuterokanoniske bøkene 
i Det gamle testamentet (Fleire forfattarar)

Bibelselskapet

Djuptloddande: Adventstida er tida fram mot jul, mot feiring av Jesu fødsel. Dei gammaltestamentlege apokryfane er skriftene frå tida fram mot Jesu fødsel. Adventstid er såleis ei god tid for å sette seg ned med den nye norske omsettinga av bøkene som er ein naturleg del av Bibelen for katolske og ortodokse. Bøkene som Martin Luther vippa ut av Bibelen, men som han like fullt meiner var både nyttige og gode å lese, inneheld både visdom og spenning. Dei fyller også eit tomrom i den bibelske historieforteljinga frå gammaltestamentleg til nytestamentleg tid. Ikkje minst bør dei som interesserer seg for linjer mellom Det gamle og Det nye testamentet, ta ein nærmare kikk på Apokryfane.

Perfekt ventetid

Bok: Roman

Gunnhild Øyehaug

Vente, blinke 

Kolon

Djuptloddande: Gunnhild Øyehaugs Vente, blinke er perfekt lesing for alle typar ventetid. Forfattaren som nyleg uttalte til Vårt Land at «Gud har en misunnelsesverdig posisjon som forteller», er sjølv ein forteljar av format. Store eksistensielle spørsmål ­kombinert med språkleg eleganse, leik og humor gjer Øyehaugs roman til noko av det friskaste og klokaste som er skrive i Noreg sidan tusenårsskiftet. Dei mange ulike historiene flettar seg saman til eit djuptloddande portrett av vår eiga samtid. Boka er nyleg også blitt oppdaga og lovprist internasjonalt, og var ­nyleg nominert til den kjente amerikanske prisen National Book Award.

Guds eksistens

Bok: Roman

Dag Solstad

Professor Andersens natt 

Oktober

Ateistisk: Dag Solstads roman Professor Andersens natt (1996) er blant dei store norske klassikarane frå dei seinare 25 åra. Her skriv Solstad seg opp mot dei store spørsmåla på sitt særeigne vis, formidla gjennom den ateistiske professor Andersen og hans interesse for Gud i etterkant av eit mord og i forkant av jul: «Ingen kan ha sin egen Gud. Selv ikke den gudløse», tenker professor Andersen. Og som Solstad skriv i romanen: «Ved dette hadde professor Andersen anerkjent Gud, ikke Guds eksistens i og for seg, men som begrep ...» Solstads roman kan seiast å stå som ein viktig markør for den religiøse vendinga i skjønnlitteraturen mot slutten av 1990-talet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje