Les alt for bare 10 kr!

Hjem igjen

Julemusikken ble Solveig Slettahjells vei tilbake til den kristne sangtradisjonen hun vokste opp med. Men hun vil helst ha den i en toneart som passer for voksne damer.

Publisert 30. november 2018

– Å komme opp på en tostrøken ess klokka elleve på formiddagen 1. juledag ... Ja, jeg skal vel klare det, men det er jammen et slit.

Solveig Slettahjell lener seg over bordet.

– Allsangen i kirka er nærmest skrevet for guttekor. Det har irritert vettet av meg i mange år.

En gave

Nå har den erfarne­ jazzmusikeren tatt saken i egne hender. En av oppgavene hun har hatt som gjesteredaktør­ i Hellig jul, juleheftet som gis ut av Vårt Land forlag, er å plukke ut to julesanger. Som en gave til kvinner som har problemer med å delta i allsangen fordi tonene ligger for høyt, har hun skrevet dem for hånd, i tonearten hun selv synger dem i.

– De aller fleste kvinner over 30 tenker at det er dem det er noe galt med. Men det er det ikke, sier Slettahjell.

– Jeg er profesjonell musiker – og dessuten alt – og jeg synger i denne tonearten. Da går det fint an for andre også.

Krafta i musikken

Selv er Solveig Slettahjell oppvokst med flerstemt salmesang i barnebursdager. I oppveksten var den kristne musikken et sted hun kunne utfolde seg musikalsk.

– Når du synger i kirka og på bedehuset, er det gjerne en forventning om at menig­heten kan få et møte med Gud i sangen. Tanken om at du tjener noe større enn deg selv med musikken, har fulgt meg siden oppveksten. Men kunsten er også større enn oss, og derfor prøver jeg alltid å gå inn i det musikalske rommet med ­ydmykhet, sier Slettahjell.

– Ser du på musikken som forkynnelse?

– Musikken kan jo ha den effekten, men for meg som musiker er det aldri et mål å forkynne. Jeg tror musikken virker best når jeg stoler på krafta i musikken. Samtidig er det nydelig når musikken også virker på hundre andre måter. Men jeg tror den virker best når jeg konsentrerer meg om å lage den beste musikken jeg kan, sier Slettahjell.

– Jeg må synge for å synge,­ ikke for å synge om Jesus. Da tror jeg også at jeg synger bedre­ om Jesus.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også