Les alt for bare 10 kr!

Liv og lys

Johan Moans forskning har vist at lys kan helbrede kreft. Men han som kaller seg verdens lys, er enda viktigere for en av verdens fremste forskere på sollysets ­legende kraft.

Publisert 30. november 2018

– Uten lys ville alt ha vært mørkt for oss.

Johan Moan foreslår, ikke overraskende, at vi går ut av sykehuset for å prate. Selv om det er overskyet, så er sola der, sier han.

– Min egen glød for sola og ­lyset, skyldes at jeg gjennom forskningen min, men også i mitt eget liv for øvrig, har sett hvordan sollys kan styrke, lege og forebygge sykdommer, sier den pensjonerte fysikkprofessoren.

Hjelpe mennesker

Etter endt hovedfag i fysikk ved Universitetet i Trondheim, fikk Johan Moan så gode karakterer at de ga innstilling til Kongen. Han ble forsøkt rekruttert til Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, CERN, i Sveits.

Men bondesønnen lot seg ikke friste. Det var for teoretisk,­ mente han. Han ville bruke ­evnene sine til å hjelpe mennesker. I 1968 takket han i stedet ja til å arbeide ved Det norske­ ­radiumhospital. I 1974 ble han leder for et omfattende forskerarbeid ved syke­huset. Senere har han veiledet 21 doktor­gradsstipendiater fra hele ­verden.

– Jeg hadde sett folk i hjembygda mi få kreft. Noen ble friske av behandlingen de fikk, mens andre ikke ble det. Hvis jeg kunne bidra til å bedre prognosene for noen kreft­pasienter, så var det ikke noe jeg heller ville, sier Moan.

Forbløffende resultater

I dag er han en av verdens fremste vitenskapsmenn på sollysets­ helsevirkninger på hudkreft og D-vitamindannelse. Før han ­begynte med dette, var Moan med å utvikle en ny behandlingsform som kalles fotodynamisk behandling (PDT). I starten var det mange som trakk på skuldrene av PDT, men ­behandlingen er i dag ­benyttet på om lag 1,5 millioner­ hudkreft­pasienter over hele verden. ­Resultatene har vært forbløff­ende gode.

Veldig enkelt forklart dreier behandlingen seg om å sprøyte et fargestoff inn i blodet, hvor noe av det også går til svulsten. Kraftig lys fra en laser rettet mot svulsten med fargestoffet, gjør at svulsten drepes. Det går også an å smøre kjemikalier på huden over svulsten før belysningen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også