Les alt for bare 10 kr!

Heltinne 
i mørketiden

Adventstidens lyseste tradisjon har en mørk ­forhistorie. Lucia er martyren som rev ut sine egne øyne, og ­feiringen er påvirket av folketroens Lussi, den svenske handelstanden og barne-TV.

Publisert 30. november 2018

Hvert år, når vinteren er på sitt mørkeste, åpenbarer de små, syngende opptogene seg, kledd i glitter og hvite skjorter. Landets barnehager fylles med høytidelig og åndfull forventning (og sikkert litt kaos). Aller fremst går hovedpersonen selv. Lucia med lyskransen.

Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys,
Santa Lucia, Santa Lucia

Jomfrumartyren

Luciatoget 13. desember er en årviss tradisjon her nord. Men hvem var egentlig denne stoiske jenta som lyser opp i førjulsstria?

Sporene fører oss tilbake til Sicilia og byen Syrakus tidlig på 300-tallet. Ifølge legenden ble Lucia forfulgt for sin kristne tro og døde som martyr og jomfru. Slik sett ligner hun andre jomfruhelgener fra tidlig kristendom, forteller religions­viter Sissel Undheim ved Universitetet i Bergen. 

– Jomfrumartyrdommen er en egen form for dramatisk fremstilling. Dette er fortellinger om kvinner som velger Jesus fremfor sine hedenske friere. De sier fra seg det jordiske, og vender seg mot askesen og det hellige.

Selve jomfruidealet speiler også Jesu mor, ­Maria, som av kirkens menn ble erklært evig jomfru.

Tung som bly

Lucia dukker opp i Jacobus de Voragine populære middelalderverk Den gylne legende. Her viser jomfrumartyren Agatha seg for Lucia i en drøm, og Lucias syke mor blir ­helbredet. Lucia bestemmer seg for å gi alle sine eiendeler til de fattige. Det tåler ikke forloveden. Han angir henne, og Lucia havner hos guvernøren Pascasius. Lucia nekter å tilbe de romerske gudene, og dermed blir hun gitt videre til et bordell. Bordelleierne klarer ikke å få byttet med seg, for Lucia er brått blitt ubeskrivelig tung. Det hele ender med at den unge jenta blir stukket i halsen med et sverd, men hun overgir seg ikke til døden før hun har fått nattverd av prestene.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også