Les alt for bare 10 kr!

Malende amatørers kjærlighet

En amatør er en elsker. Hobbymalerne i Drammen maleklubb elsker pensel og lerret. Ingen vet hvor mange slike klubber som finnes.

Publisert 27. november 2018

Flere er møtt opp i Lassebakken grendehus i god tid før mandagskveldens program starter. Et tyvetalls medlemmer kommer etter hvert inn fra høstmørket. Fire av dem er menn. For en av damene har veien hit vært tung, og hun blir hilst særlig varmt velkommen. 

Kreftbehandlingen tar mye både av hennes tid og krefter. Synet av malevennene gjør henne godt. Flere av medlemmene har vært med i 30-40 år. Stemningen er varm og forventningsfull.

Klubbens leder Dagfinn Rognstad må ta i for å bli hørt når han ønsker velkommen. Flere rutiner skal brytes denne kvelden. De skal ikke male, vurdere hverandres verk eller få vurdering fra en innleid kunstner slik de ofte pleier. De slipper for første gang til en varepresentasjon. Et av medlemmene har lært seg å bruke et herdemateriale for stoff og leire. Hun forklarer teknikker og viser arbeider. Spørsmålene er mange.

Lite salg

Ann-Cathrin Lindland Løvstad (48) vil gjerne vite mer. Hun er utdannet formingslærer og spesialpedagog. Hennes første tid i klubben var som ung jente. For fire-fem år siden da barna var ute av hjemmet, ble det anledning til å vende tilbake til malemiljøet. Hun har tegnet og malt hele livet.

– Her fant jeg et fellesskap, Alderen var og er høy, men jeg var fascinert av de eldre som ville være kreative, og så er miljøet her så godt. Nå som jeg har hatt litt suksess, får jeg bare hyggelige oppmuntringer herfra, forteller hun.

Å selge bilder er det flere som kan tenke seg, men å tjene penger på arbeidet, er det knapt noen som ser for seg. I høst var det en begivenhet at klubbens nestleder Johan Anton Sandnes fikk et bilde antatt på Høstutstillingen i Oslo.

Løvstad viser to nyutgitte bøker der hun har illustrert forsidene. Til neste år skal hun ha en separatutstilling på Galleri Athene i Drammen. Hun er av dem som har drevet det lengst og får flere invitasjoner til å stille ut. Hjemme i hagen har hun sitt eget galleri der hun utvikler sine teknikker.

– Jeg prøver å finne min egen stil. Jeg har lært mange teknikker gjennom årene, gjennom utdanning og kurs. Her i klubben får du lov til å være deg selv og utvikle din egen stil blant mange med svært ulike uttrykk, sier hun.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også