Les alt for bare 10 kr!

Når folkekirken forsvinner

En rekke Oslo-kirker står i fare for å bli nedlagt. Om noen år kan flere ­kirker lide samme skjebne. Mister­ vi noe av oss selv på veien?­

Publisert 23. november 2018

– En nedleggelse vil innebære at Den norske kirke ikke lenger vil være her. Er det en god idé?

Det er mandag kveld og Ellingsrud kirke er nesten fylt til randen. Bjørn Engstrøm er en av talerne. Anledningen er ikke en vanlig gudstjeneste, men et protestmøte arrangert av «Aksjonsgruppe for bevaring av Ellingsrud kirke» sammen med menighetsrådet  i Høybråten, Fossum og Stovner menighet. Groruddølene har møtt opp mannsterke for å kreve svar fra lokalpolitikerne om hva de vil gjøre for å redde kirkene i Groruddalen.
Blant de oppmøtte er også flere kjente ansikter,­ blant annet stortingsrepresentant for Arbeider­partiet og groruddøl Jan Bøhler, og forfatter ­Edvard Hoem.
– Hvordan er det mulig å erstatte en levende kirke? Unnskyld at jeg spør, sier Engstrøm fra ­talerstolen.

En kommune nær deg

Ellingsrud kirke er en av ni kirker i Oslo som vurderes nedlagt. Bakgrunnen er at Kirkelig fellesråd i Oslo de siste årene har gått med dramatisk under­skudd. I år ble underskuddet mellom fem og åtte millioner kroner.
Styringsgruppens første forslag var å leie ut de ni. Da ville fellesrådet spare 13,8 millioner kroner.
Høringsfrist for innspill fra menighetsrådene i Oslo kommune er 1. desember. Nedleggelsen av Oslo-kirkene har skapt stor debatt.

Skal man tro KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter er nesten én av ti av landets kirker sjelden i bruk. Ifølge kirkevergene rundt om i landet kan flere av de lite brukte kirkene innen ti år bli tatt ut av vanlig bruk som gudstjenestekirker. Færre døper barna sine i Den norske kirke og flere melder seg ut. Det er derfor ikke utenkelig at scenen som denne kvelden utspilte seg i Ellingsrud kirke om ikke lenge kan komme til en kommune nær deg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også