Les alt for bare 10 kr!

Arveoppgjøret

Blir det slutt på samleie som metode for å få barn? 
Kan vi gjøre sæd og eggdonasjon overflødig? 
Kan vi styre ­evolusjonen av mennesket?

Publisert 23. november 2018

«I om lag hundre tusen år har Homo Sapiens blitt formet av de to kreftene i evolusjonen: tilfeldig mutasjon og naturlig utvalg. Nå for første gang har vi muligheten til ikke bare å redigere DNA på hvert ­menneske, men også DNA for framtidige ­generasjoner – det grunnleggende nye er at vi kan styre evolusjonen av vår egen 
art.»

Det er biokjemikeren Jennifer Doudna fra Universitetet i ­Berkeley utenfor San Francisco som skriver dette i sin bok A Crack in ­Creation – «En sprekk i skaperverket». Hun sto bak en av de to viktigste opp­finnelsene i bioteknologi i dette ­århundret: CRISPR-metoden. Det var riktignok ikke en oppfinnelse. Det var en oppdagelse av hva en bakterie har drevet på med noen millioner år. I boka beskriver hun sjokket, da hun forsto hva CRISPR-metoden utløste. 

Bare i løpet av et par år ble det laget griser som var små som katter, hunder med ­store Schwarzenegger-muskler, og en rekke andre endringer i dyr og ­planter. Men det som plaget ­henne mest var arveoppgjøret: Gjennom å genredigere egg- og sædceller, og sammensmeltingen av dem (­embryoet), kan vi endre ­arvede egenskaper for alle framtidige ­generasjoner.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også