Les alt for bare 10 kr!

«Vi ble lurt trill rundt»

Det skulle vært hans store øyeblikk. Over en million nordmenn fulgte med og heiet på ham. Men han ble grisebanket. Av en mann som jukset.

Publisert 22. november 2018

Thomas Alsgaard var favoritten til å vinne åpningsdistansen  under OL i Salt Lake City i 2002.
Men etter noen få kilometer var han parkert.
Spanjolen Johan Mühlegg var så overlegen at det var vanskelig å fatte.
Tidligere hadde Mühlegg deltatt i tre OL uten å få medalje. I Salt Lake City vant han alle de tre konkurransene han stilte i.
– Han snubla og datt, han hadde dårlige ski og dårlig teknikk, men han fossa i fra. Jeg hadde konkurrert på ski siden jeg var tre år og for meg var det opplagt at noe ikke stemte. Likevel måtte jeg stå i målområdet å skryte av mannen som ødela OL for oss. Jeg ble kvalm av det, forteller Thomas Alsgaard.

Tung bør

Denne helgen starter verdenscupen i langrenn i Ruka i Finland. Thomas Alsgaard følger fortsatt interessert med. Vårt Land møter ham på gården hjemme på Nannestad. Vi ber ham fortelle hvordan det føles å bli svindlet for åpen scene.
– Vi ble lurt trill rundt i Salt Lake City. Vi vet fra forskning at doping kan gi 10-15 prosent forbedring av resultatene. Når man samtidig vet hvor små marginer det er mellom gull og fjerdeplass i idrett, skjønner man hvor mye det er å hente. Tenker man på det, føler man at det ikke er noen vits i å holde på.
– Så hvordan beholdt du motivasjonen?
– Jeg tenkte at hvis du er normal, hvis du ikke er psykopat, så vil det å jukse også ha sine kostnader. Jeg tror at jukserne sliter med dårlig samvittighet, de sover dårligere om natta og de bruker mye energi på å tildekke og ha kontroll. De har ikke den tryggheten som åpenhet og ærlighet gir.
Alsgaard viser til at mange av dem som er avslørt for doping ender opp med rusproblemer i ettertid. Frykten for å bli avslørt har gjort noe med dem. De lever med en livsløgn som kan være tung å bære.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også