Les alt for bare 10 kr!

De kjempende kvinnene

Kari Fure har samlet kvinnehistorier fra Syria og Irak. Kvinnene er svært utsatte i de krigsherjede områdene, men kan samtidig spille en avgjørende rolle i fredsarbeidet, mener Fure.

Publisert 19. november 2018

«Du må skjønne at det er noe ganske annet å være kvinne i krig enn å være mann.» Det var den lille setningen som satte i gang Kari Fures arbeid med boka Krigens døtre. Fure er redaktør i avisen Dagen og har reist mye i Midtøsten. Spesielt interessert har Fure vært i å undersøke hva som skjer med kristne og andre minoriteter som drives ut av historiske områder.
Da hun skrev sin første bok, Flukten fra Syria og Irak (2015), intervjuet hun prester, trosledere, forskere og flyktninger – mange av dem menn. Nå har hun samlet en rekke kvinnehistorier for å komplettere bildet av situasjonen i de krigsherjede landene.

Ofre og fredsskapere

Hvorfor og hvordan er det noe ganske annet å være kvinne enn en mann i krig? På en måte var det noe åpenbart med påstanden Fure fikk fra en anonym kilde hun kaller Lina. Kanskje var det derfor forfatteren nærmest trakk på skuldrene og fortsatte med spørsmålene hun hadde forberedt den dagen i Libanon. Intervjuet skulle handle om det å være mor på flukt. Lina måtte til slutt trekke intervjuet på grunn av sikkerhetsrisiko.
– Men den ene setningen som hun sa, den levde sitt eget liv, sier Fure.
Senere sendte hun kvinnen en e-post og spurte om hun ikke allikevel kunne forklare hva hun hadde ment. Lina svarte: Det er kvinnene som lider mest i krig. Men det er også kvinnene som kan gjøre livet bedre for andre, ved at de bestemmer seg for å holde seg oppe og gå videre.
I boka har Fure jobbet med å få fram kvinnehistorier som viser begge deler. På den ene siden hvor sårbare kvinner er i en krigssituasjon der voldtekt og kidnapping av kvinner brukes som våpen. På den andre siden en kanskje underkommunisert historie om kvinners rolle som fredskapere i krig.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også