Les alt for bare 10 kr!

Livredde for politiet

De lever i konstant frykt og usikkerhet. Barna i Fitjar-saken betaler fortsatt prisen for vinterens politiaksjon.

Publisert 16. november 2018

– Hver eneste torsdag natt får vi ikke sove. Vi er våkne og venter. For det er på den dagen de har kommet hver gang, sier faren.

Moren nikker bekreftende.

– Men etter klokken 6 blir vi roligere. Da vet vi at politiet ikke kommer allikevel, legger hun til.

De to foreldrene sitter i en kjeller i Hønefoss Kirke, i kirkeasyl, rundt et lite salongbord. De smiler vennlig og forsiktig, men ser slitne ut. Det er fredag formiddag. Bordet er dekket med kaffe og sjokolade. De to sønnene på snart fire og seks år er i barnehagen. Minstejenta på litt over ett år har akkurat begynt å ta sine første skritt. Hun stavrer rundt i lokalet mens hun smiler og roper.

– Brutalt 

Barna har fortsatt mareritt etter hendelsen tidlig om morgenen 23. februar i år. Mens den afghanske familien ligger og sover, knuser politiet vinduet på ytterdøra, bryter opp døra med brekkjern og stormer menigheten Nytt Livs bygg på Fitjar i Hordaland med kamprop, der familien er i kirkeasyl. De bråvåkner i senga som knekker av vekten fra flere politifolk som tramper opp i den, og som står over dem og brøler. Det er slik de forteller historien.

Pågripelsesaksjonen og døgnet som fulgte skal ha vært så voldsom at pastor Frank Håvik og menigheten anmeldte Politiets utlendingsenhet (PU) til Spesialenheten for politisaker i slutten av oktober. De mener aksjonen var å regne som uforholdsmessig politibrutalitet, brudd på politiinstruksen og på familiens menneskerettigheter. Ifølge pastoren har helsepersonell slått fast at både foreldrene og barna er blitt sterkt traumatisert av hendelsen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også