Les alt for bare 10 kr!

Et tegn å leve på

Legene trodde ikke Anna-Maja Andersen ville leve lenge med diagnosen vannhode. Sju måneder gammel ble hun nød-døpt. Da skjedde noe. Noe som har gitt henne trass og vilje til å leve.

Publisert 16. november 2018

Joralf Gjerstad sukker mens han flytter ­hendene rundt på hodet til kvinnen som har søkt hjelp hos ham.

– Tusen takk, sier hun til slutt og ­begynner å gråte.

– Men sykdommen… Jeg prøvde alt jeg kunne, sier Gjerstad.

Anna-Maja Helgesdotter Andersen er den eneste i dokumentaren Mannen fra Snåsa som ikke blir bedre etter at den gamle mannen har lagt hendene på henne. Gjerstads uvanlige evner klarer ikke å lindre ­eller helbrede henne for plager og smerter som har fulgt henne siden fødselen.

I stedet synger hun for ham, uten å vite at ­sangen «Ein fin liten blome» er en av hans yndlings­sanger. Hun gjør noe for ham som ikke klarte å gjøre noe for henne.

Vannhode

Anna-Maja Helgesdotter Andersen heiser seg enkelt over fra rullestolen til lenestolen som står i gangen utenfor heisen på Ullevål sykehus. Det er her Vårt Land møter henne.

Hele livet har hun vært inn og ut av sykehus. Hun er født med hydrocephalus, også kalt vannhode. Diagnosen hennes er alvorlig. Når det blir for mye væske i hjernen, oppstår et smertefullt trykk, og hodet kan utvide seg. I Andersens hode er det ­operert inn en shunt. Fra den går det tynne plastrør som drenerer overflødig hjernevæske til bukhulen.

Det er plagsomt og smertefullt. På toppen ­kommer en migrene.

De siste ti årene har hun blitt operert flere ­ganger. Svikter shunten i hodet, er hun i livs­fare. Det ­skjedde da hun besøkte faren som bor på Sørlandet. Sykehuset i Kristiansand hadde ikke spesialister, så ambulansen svinkjørte henne fra Kristiansand til Rikshospitalet i Oslo.

Hun rakk livet denne gangen også.

Når vi treffer henne, har hun vært på sykehuset i flere uker. Det tar lang tid å bli frisk nok til å klare seg alene. På toppen har en bakterie angrepet den ene leggen hennes. Flere ganger har legene måttet transplantere hud dit.

– Jeg kunne godt klart meg uten denne kroppen her.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også