Les alt for bare 10 kr!

Gudedreperen

Noen kaller ham Antikrist. Andre mener han er kristendommens frelser. Midt i et ulmende Belfast i Brexit-strid møtte vi filosofen og rebellen Peter Rollins.

Publisert 17. november 2018

– Jeg vet at jeg er et produkt av denne byen, sier Peter Rollins.
– Hvis du er lege og vil lære studentene dine om kreft, viser du dem de mest ekstreme tilfellene. Jeg vokste opp i et samfunn med ekstrem vold og konflikt. Arbeidet mitt handler om å løse opp i disse konfliktene.
Det er en regntung onsdag ettermiddag i Belfast. Vi har vasset i veggmalerier og piggtråd på begge sider av murene som demmer opp for den ulmende konflikten på EUs yttergrense. Belfast er full av såkalte murals, malt propaganda på husvegger over hele byen, som forteller historier om vold og undertrykking i den potente konflikten mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland. Neste år blir Brexit en realitet, men allerede nå rives byen fra hverandre i spørsmålet om hva som skjer når Theresa May trekker Storbritannia ut av EU. Parlamentet i Nord-Irland har ikke møtt på jobb på halvannet år. Denne uka trakk Nord-Irlands minister Shailesh Vara seg fra regjeringen. Imens, på begge sider av de opprinnelige irske og britiske bosetningene, rustes det til nye gateslag. Det er steinkasting, ildpåsettinger, tagging og trusler om vold.
Midt oppi dette landet filosofen Peter Rollins i går kveld, han fløy inn fra Los Angeles hvor han har bodd de siste ti årene. Rollins er for tiden på turné med Rob Bell, som er frontfigur for en internasjonal bevegelse kalt The Emerging Church Movement. Bell avviser troen på helvete, noe som har fått den konservative delen av kristenheten til å advare mot hans forkynnelse. Men Peter Rollins er enda drøyere. Gjennom kunstnerkollektivet Ikon, som han startet i år 2000, utviklet Rollins en egen metode kalt pyroteologi. Metoden går ut på å bruke kunst, poesi og musikk til å avkle folk troen på en allmektig, allvitende og aktivt inngripende Gud. På den måten vil Rollins bygge ned skillelinjene mellom ulike trossamfunn, og mellom ulike samfunnsgrupper.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også