Les alt for bare 10 kr!

Medkjensle er nøkkelen

Gjennom heile karrieren har den amerikanske diktaren og musikaren Patti Smith gått sine eigne vegar. – I vår tid har vi mista bindeleddet til det guddomlege, seier ho.

Publisert 09. november 2018

Patti Smith har mange tilnamn. Mest berømt er «pønkens gudmor», men «den seigaste kvinna på planeten» og «rock-and-roll-poeten» er også i omløp. Dermed er nok berre litt sagt. Sært barn har mange namn, blir ein freista­ til å seie, for ikkje noko tilnamn fangar skikkeleg den sære, ­visjonære og gjennomført utilpasse Smith.

Ja, ho er seig, men ho er òg skrøpeleg. Ja, ho er pønkrockar, men òg forfattar av dei varaste skildringane av ungdomstida som er skrive, Just Kids. Ja, ho er levande opptatt av si samtid og særs aktiv på Instagram med over 130.000 følgjarar, men ho er òg historisk bevisst: I ånda er ho samtidig med romantiske diktarar som William Blake og Arthur Rimbaud. Ho er eit ­stilikon, men reiser alltid lett med ei feittete lue og nokre krøllete T-skjorter i kofferten.

Overlevar

«Den overlevande» kan ein også kalle Patti Smith. Dei mennene ho har vore nærast knytt til gjennom livet – ­fotografen Robert Mapplethorpe, dramatikaren Sam Shepard og gitaristen Fred «Sonic» Smith, som ho har to barn med, er alle døde. Med få unntak er ho den siste frå sin generasjon (Smith er født i 1946) som er i stadig kunstnarisk rørsle. Og stoffmisbruk, som så mange i omgangskretsen i dei kyniske og hedonistiske 1970-åra bukka under for, har ho halde seg borte ifrå.

– Til unge menneske seier eg alltid: Pass på deg sjølv og arbeid hardt. Hald deg sunn, så du kan arbeide. Eg romantiserer ikkje sjølvøydelegging. Ein skal ta vare på seg sjølv. Uansett kva du vel, kreves det ei viss mengde med hardt arbeid for å bli dyktig, og det må folk forstå. Det er ingen snarvegar, seier Patti Smith på telefon frå Paris.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også