LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Det ufrie ­arbeidslivet

Simen Tveitereid mener det er på tide å spørre om ­arbeidslivet gagner ­mennesket eller har løpt løpsk. Selv jobber han mindre, men lurer på om samfunnet godtar det.

Publisert 12. november 2018

Prosjektet som journalisten og småbrukeren Simen Tveitereid har gitt seg i kast med, er ikke smått. Fremst i boken han har gitt ut i høst, står dette sitatet av ­naturfilosofen Henry D. Thoureau:

«La oss tenke over hvordan vi lever».

Det har kanskje en arbeidstaker anno 2018 ikke så mye tid til? Ikke så lyst heller?

For Tveitereid begynte det egentlig for ti år siden, da han skrev en bok som stilte mange spørsmål ved om barnehage for ettåringer egentlig var bra for barnet. Tveitereid har tenkt ­videre og skrevet ny bok: Et fritt liv. Om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land.

Et valg

Han setter på kaffen inne på kjøkkenet der hans farmor bodde inntil han og familien for åtte år siden tok steget, flyttet fra Oslo og ut hit til ­Levangsheia ved Portør i nærheten av Kragerø. Vi har akkurat blitt spurt om vi vil ha litt kaffe, eller om vi har «sprengdrukket kaffe i ­bilen». Tveitereid begynner å bli vant til journalister som kjører fra Oslo for å lage en reportasje om ham som flyttet til et småbruk på landet. Selv ønsker han å snakke om mer enn akkurat den fortellingen.

– Det er jo ikke så unikt heller. Men det er selvfølgelig rammehistorien i boka.

– Det er den draumen me alle ber på, vet du.

– Det er kanskje det med «småbruk», som et av de mest søkte ordene på Finn. Men den store strømmen går motsatt vei.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også