Les alt for bare 10 kr!

Når ­tilliten får en bulk

Vi er verdensmestre på ski og i sjakk. Men nordmenn er også best i verden på ­tillit. Det fikk jeg selv oppleve nylig.

Publisert 09. november 2018

Jeg var på ferie i Hellas da jeg fikk ­telefon fra ukjent nummer.

«Hei, jeg heter Heidrun Persdatter Aaserud. Jeg har visst rygga på ­bilen din.»

«Unnskyld?»

«Jeg hadde flyttelass, skjønner du. Skulle snu. Det var mørkt. Så kom jeg borti bilen din. Nå har jeg ringt Biltilsynet og funnet telefonnummeret ditt. Håper dette ikke ødelegger ferien din.»

Stikker av

Neida. Det ødela ikke ferien. Selvfølgelig var det ikke noe gøy å høre at bilen var bulket. Men jeg var takknemlig for at ukjente Heidrun faktisk sa ifra.

Bare et par år tidligere ble jeg oppringt på samme måte da jeg var i Frankrike. Den gang var det et tilfeldig vitne som hadde sett Flybussen kjøre på bilen min – og stikke av. Dette ­vitnet sparte meg for om lag tre månedslønner ved å spore meg opp og gi meg info om hvem som prøvde å snike seg unna.

Rundt 60.000 norske biler blir årlig påkjørt og bulket mens de er parkert. To av tre syndere stikker av uten å legge igjen lapp, anslår forsikringsselskapet Tryg.

Verdensrekord

Til tross for denne dystre stati­stikken viser World Value Survey at Norge og de andre skandinaviske landene scorer høyest på tillit av alle land i verden. Vi har størst tillit til politik­ere, politi, rettsvesen og medier. Og til hverandre.

– 75 prosent av alle nordmenn er enige i påstanden «de fleste er til å stole på». Til sammenligning svarer bare 30 prosent av amerikanere ja på det samme. Og når vi snakker om amerikanere:­ De statene som har mange etterkommere etter skandinaver, har høyere tillitsnivå enn andre stater, påpeker Helge Skirbekk, førsteamanuensis ved ­Universitetet i Oslo og Lovisenberg diakonale høgskole.

I 2012 ga han ut boka Tillit i Norge sammen med Harald Grimen. Skirbekk holder seg jevnlig oppdatert på tallene i World Value Survey, som ­måler tillitsnivå omtrent på samme måte som World ­Happiness Database måler nasjonale lykkenivå.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også