Les alt for bare 10 kr!

‘Tro og tvil er noen av de vanskeligste spørsmålene jeg ­baler med’

I Linn Ullmanns bøker dukker Gud stadig opp. – Skriving handler om å være ute på 70.000 favners dyp, sier hun.

Publisert 08. november 2018

Linn Ullmann er en av Noregs fremste skjønnlitterære forfattere, og en våre mest kjente også internasjonalt. 

Forfatterskapet hennes teller seks romaner, hun skriver på sin sjuende. Blant de mange sterke titlene finner vi bøker som Nåde (2002), Et velsignet barn (2005) og De urolige (2015). Vi møtte henne på Petter Dass-festivalen i sommer, der hun stilte i en spesialutgave av Vårt Lands arrangementsrekke Litterært skriftemål.

– Velkommen i skriftestolen, Linn Ullmann.

– Tusen takk.

– Du skal få skrifte, men ikke helt ennå. Først ville jeg spørre deg om forholdet ditt til Petter Dass. Du har en referanse til Petter Dass i den siste romanen din?

– Ja, det stemmer. Det er flere sider ved det forholdet. Jeg vokste i stor grad opp sammen med mormoren min, hun jobbet i bokhandel og hadde et sterkt forhold til Petter Dass. Hun var så frustrert over at ikke ungdommene, og heller ikke de som jobbet i bokhandelen, visste hvem Petter Dass var. Jeg forstod som barn at jeg måtte vite hvem han var, for ellers ble mormor sint, sier Ullmann med et smil.

Respekt for kvinner

Mormoren fortalte henne blant annet om kvinneskikkelsene hos Petter Dass. Dette ble med Ullmann videre i livet; måten Petter Dass skildrer kvinner på.

– Da jeg skrev De urolige, leste jeg litt tilfeldig noen av brevene mellom ham og Dorothe Engelbretsdotter. Det slo meg hvilken respekt han henvendte seg til sin kvinnelige kollega med. Han beundret nok henne mer enn vice versa. Vi har hatt debatter her i Norge om hvorvidt mannlige forfattere leser kvinnelige forfattere, og hvordan kvinnelige forfattere og mannlige forfattere blir omtalt. Det finnes mannlige forfattere som sier at kvinnelige forfatterskap ikke interesserer dem. Så jeg syntes det var morsomt at Petter Dass på 1680-tallet viste en slik respekt overfor Dorothe Engelbretsdatter.

Ullmann er blant annet opptatt av de «fantastiske måtene» de to forfatterne tiltalte hverandre i brevs form, som for eksempel: «Matrone, hvor står til?»

– I De urolige skrev jeg at det ville ha vært deilig om noen kunne skrive sånn til meg, i stedet for sånn Hei, Linn! og med «smiley». Etter det har jeg faktisk fått noen brev og e-poster hvor det står Matrone, hvor står til? Jeg blir alltid like glad!

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også