Les alt for bare 10 kr!

Trur på Gud, Trump – og kol

Paul Topping takkar Gud for at president Donald Trump trekte USA ut av Parisavtalen og har ­fjerna miljøhindringar for den livsviktige kolindustrien.

Publisert 30. oktober 2018

‘Vi har fått det betre.’ Paul Topping tørkar oljevåte nevar på handkleet han har stappa ned i bukselinninga. Ferske flekkar vitnar om hyppige tørk. Endå ein kunde rullar ut frå bilverkstaden han driv saman med faren, Toppings & Son. ­Kvinna kjøpte eit nytt ­eksosanlegg.
– Vi ser at etter snart to år med Trump som president, så har folk her i området fått meir pengar i lommeboka. Vi ser at folk ­vender tilbake til oss, for no har dei råd til å ta vare på bilane sine. Særleg det siste året har vi hatt ­kundevekst.
– Kva er forklaringa?
– Kolet er tilbake. Det er oppsving i kolindustrien, gruvene tilset fleire, vi sel meir kol.
– Kven skal takkast?
– Trump, sjølvsagt. ­Donald Trump held det han lovar. ­Presidenten vår gjer kolgruvearbeidaren stolt igjen, forklarar Paul Topping, som har mange gruvearbeidarar i familien.
Naturlegvis skal han ­røyste i mellomvalet 6. november. Kyrkje­gjengaren skal sikre at eitt bestemt parti får makt i ­Kongressen:
– Republikanarane, absolutt ingen andre, fortel baptisten.
Topping seier han er ein sterk forsvarar av «konservative, kristne verdiar». Nei til abort, nei til likekjønna ekteskap. Ja til bøn i skulen. West Virginia er svært homogent. Drygt ni av ti er kvite, vel sju av ti er kristne. Framleis ber folk for maten ved ­restaurantbord.

Oppsving

I 2017, Trumps første arbeidsår på Det ovale kontoret, fekk 8.000 nye arbeidarar jobb i amerikanske kolgruver, fortel U.S. Bureau of Labor Statistics – og opplyser at trenden held fram i år.
I West Virginia steig talet på tilsette i kolindustrien med ­heile 15 prosent i fjor, og når snitt­løna for koljobbar ligg på 84.000 ­dollar – eller 715.000 kroner, er det mange som nyt godt av det økonomiske oppsvinget.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også