Les alt for bare 10 kr!

Bare et menneske

Da hun holdt på å dø på Utøya tenkte AUF-leder Ina Rangønes Libak: Er det noe jeg bør tenke på nå?

Publisert 26. oktober 2018

«Hva er et menneske, mamma?»

Hun kan ikke ha vært mer enn seks år. Ina Rangønes Libak spør moren sin, naboen som er prest, bestemor, vaktmesteren og naturfagslæreren på Løten. Alle gir ulike svar.

Hun blir ikke særlig klokere, og bestemmer seg for å finne ut av det selv. Tar med seg en notatblokk og blyant, og begynner å observere menneskene rundt seg. På bussen. I parken. I barnehagen. På sykehjemmet. Hun ville fange hva ulike mennesker var i stand til. Hva som skilte dem, hva de hadde til felles. Hva de var.

– Jeg var enebarn veldig lenge, og da jeg var åtte år flyttet vi til en øy langt ut i havgapet på Nordmøre. Det var mye tid til å tenke og bare 30 mennesker som bodde der. Så god plass og god tid for et grublende barn som meg, for å si det sånn, forteller Libak.

Overraskende tro

Forrige helg ble 28-åringen leder for Norges største politiske ungdomsorganisasjon, Arbeidernes ungdomsfylking (AUF). Et par dager i forveien av utpekingen fikk hun aldri så lite panikk.

– Plutselig tenkte jeg: Hvorfor skal jeg gjøre dette egentlig? Klarer jeg dette? Hva er det egentlig som skjer nå? Så da gikk jeg ned hit til Akerselva og satt meg ved det treet der, forteller Libak og peker.

Det ligger en sliten sjel og sover ved piletreet denne formiddagen. Det var flere av dem der da Libak satt seg ned sist også. De menneskene ga henne roen hun trengte.

– Det fikk meg til å tenke at livet er så mye mer enn politikk. Det skjer viktigere ting i verden enn at jeg blir AUF-leder. Det er rett og slett ikke så farlig.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også