Les alt for bare 10 kr!

Uten Maria

– Hvordan forteller man et barn at «mamma er død», tenker Morgan Stenmark idet han går inn for å vekke datteren på syv år.

Publisert 25. oktober 2018

Det er tidlig morgen, og datteren Josefine er på vinterferie hos besteforeldrene i Horten. Samme­ natt har pappa Morgan og lillesøster Mika (3) kommet til besteforeldrene. Men ikke mamma, Maria Svaland.

Kvelden før var Maria på vei til venninnekveld. Hun kom aldri fram. På veien ble hun påkjørt av en brøytetraktor i Sand­akerkrysset, antageligvis mens hun ventet på grønt lys.

17 år etter at hun møtte Morgan på kafé på Grünerløkka, og 17 langturer til alle verdens hjørner senere, døde Maria på sykkel en vinterkveld kun få kilometer fra leiligheten der familien bor.

Bølgedal

– Vi hadde aldri snakket om at noe sånt kunne skje. Jeg har aldri vært bekymret, selv ikke da Maria og jeg var på reise i Pakistan og Kashmir. Vi hadde ikke engang livsforsikring, sier Morgan.

Det har gått åtte måneder siden ulykken. Vårt Land møter Morgan på Tranen på Alexander Kiellands plass, like ved familiens hjem. Han har ­begynt å jobbe igjen, og Josefine har begynt å klare skolen bedre. Etter at Maria døde, ble skolen vanskelig for Josefine. Hun gråt i timene, og måtte hentes av helsesøster for å klare å komme seg til skolen noen av dagene. Da hun nylig fylte åtte år, kom en ny bølgedal.

– Hun sa det aldri direkte, men jeg tror at bursdagen minnet så mye om mamma at det ble ekstra vondt. Det var alltid Maria som ordnet med gaver, med innpakning og med kaker. Dette var Josefines første bursdag uten mamma, sier Morgan.

Loop

Utpå kvelden den dagen sent i februar fikk Morgan en telefon fra venninnene, som lurte på om hun var på vei. De hadde sett 21-nyhetenes dekning av ulykken på Sandaker.

– Jeg ringte politiet, og spurte om de hadde fått inn noe på navnet hennes. Det hadde de ikke. Ti ­minutter senere ringte det på døren. Det var ­presten. Da kjente jeg det falt et blylodd ned i ­magen på meg, sier Morgan.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også