Les alt for bare 10 kr!

Tradisjonsforvalterne

Da Norsk Filologisk Institutt etablerte innføringskurs i «hellige språk» ble listene raskt fulle. Nå kritiserer de universitetenes tendens til å sette samtiden i sentrum.

Publisert 15. oktober 2018

– Det koster noe å ta vare på en lang tradisjon. Filologi er krevende å bevare, sier Amund Bjorsnes.

Han er forskningsdirektør ved Norsk Filologisk Institutt (PHI), som ble opprettet i 2003. I høst underviser Bjorsnes i klassisk hebraisk og klassisk arabisk for studenter ved PHI, i samarbeid med UiO og MF. Kursene var så populære at ikke alle som søkte fikk plass, og det måtte opprettes ekstrakurs i klassisk arabisk. Jens Braarvig, tidligere professor i religionshistorie ved UiO, underviser på innføringskursene i sanskrit og sumerisk – verdens eldste kjente skriftspråk.

– Filologiske kurs avhenger av at man er en relativt liten gruppe, ideelt sett tolv eller færre. Da vi så hvor populære kursene var, satte vi et tak på 15. Klassisk arabisk var så populært at vi måtte ha to grupper med over 15 i hver gruppe. Interessen har fortsatt etter at fristen gikk ut 31. august, og vi får stadig henvendelser, forteller Bjorsnes.

Enstemmig svekket

«I tråd med innstillingen fra HF legges sanskrit og moderne hebraisk ned som studiefag ved UiO. (...) Enstemmig vedtatt.» Slik klinger den nøkterne konklusjonen i protokollen fra universitetsstyrets møte 19. juni 2018. Instituttet for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Det humanistisk fakultet (HF) hadde allerede for et år siden trukket samme konklusjon, 7. september 2017. Fra før var både sumerisk og klassisk arabisk lagt ned som studieprogrammer ved UiO. Dermed er det ingen høyskoler eller universiteter i Norge som tilbyr høyere grad i ikke-kristelige hellige språk: hebraisk, klassisk arabisk, og sanskrit.

– Utdanningstilbudet i det man kaller hellige språk er svekket på universitetsnivå, sier Karin Mæland.

Hun er tilknyttet PHI der hun planlegger kurs og underviser i sanskrit. Hun forteller at kristendom i dag er den eneste religionen der man kan utdanne seg helt til doktorgradsnivå med en språklig forankring for originaltekstene på gammelgresk og latin. Innenfor hebraisk finnes det ikke noe tilbud på masternivå.

– Frem til 2017 hadde man utdanning i hebraisk på masternivå, men dette ble nedlagt i fjor. Hinduismen og buddhismens hellige språk, sanskrit, ble nedlagt ved UiO i år, og der finnes det ikke noe tilbud for høyere utdanning, sier Mæland.

Det samme gjelder klassisk arabisk. Man kan ta enkeltstående emner på lavt nivå, men det finnes ikke noe tilbud om å ta en grad i disse fagene.

– Når man legger ned disse språkfagene ved universitetene står man i fare for å miste kontakt med de som kan undervise i språket. Språkkompetansen er viktig for å oppnå en dypere forståelse av litteratur, filosofi og religion i områdene hvor disse språkene er eller har vært i bruk, sier Mæland.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også