Les alt for bare 10 kr!

Et katolsk uvær

I flere uker har spørsmålene hengt i luften: Hva har paven visst, og hvor utbredt har kulturen for å skjule overgrep vært? Professor advarer mot å ta noen råtne epler mens den råtne ­eplehagen består.

Publisert 12. oktober 2018

Stille, klar høstluft og solskinn innhyller den fredelige pletten Katarinahjemmet. Inne i et byrom mellom Majorstuen og Slottsparken i Oslo ligger et lite trehus som stod der den gangen dominikanske­ nonner begynte å leve og virke her fra 1920-tallet. Denne dagen er det lite som bærer bud om at Den katolske kirke står i det mange mener er den verste krisen i nyere tid.

Priorinnen, Anne Bente Hadland, har tidligere jobbet for informasjonstjenesten til Oslo katolske bispedømme. I ryggmargen ligger fortsatt interessen for kirkenyheter. Nå for tiden er det mye å ta av. På sin blogg Ave Crux Spes Unica referer hun en amerikansk biskop, Robert Morlino, som i lys av krisen skriver: «Vi er en kirke av syndere, men vi er syndere kalt til hellighet». Morlino sier at det nye er at noen tilsynelatende har akseptert synden, og andre dekker over den.

Priorinnen er alvorlig bekymret. Hun tror det blir mer smertefullt før det blir bedre.

– Man har ikke villet skape skandale, så man har tiet, bare for at skandalen da blir gigantisk når ting kommer for en dag. Skandalen er ikke at tingene kommer fram. Skandalen er at disse tingene faktisk har foregått, sier hun.

En manual

Seksuelle overgrep har vært et tema i Den katolske kirke i flere tiår. For to år siden fikk filmen Spotlight Oscar for beste film. Den fortalte historien om da journalister i avisen Boston Globe i USA i 2002 rullet opp så mange overgrep begått av katolske prester, at det gikk langt utenpå det de noen gang hadde kunnet forestille seg. Det journalistene også avdekket, var at i saker der prester hadde innrømmet overgrep, hadde ofrene i mange tilfeller fått et internt økonomisk oppgjør mot at ­saken ikke ble tatt videre. Presten ble flyttet til et nytt sted, der det i mange tilfeller skjedde nye overgrep.

I år har overgrepsproblematikken kommet i søke­lyset flere steder i verden, og det hele toppet seg i august. Først kom en rapport 14. august fra en offentlig storjury i delstaten Pennsylvania i USA. Rapporten regnes som den mest omfattende granskingen til nå i USA. Juryen identifiserte mer enn 1.000 mindreårige ofre for seksuelle overgrep begått av over 300 prester i Den katolske kirke i delstaten over en periode på 70 år. Flest av ofrene var gutter, men det var også jenter. Noen var tenåringer, mange var ikke kommet i puberteten. 

Juryen regner med at de virkelige tallene er langt høyere.

Juryen var rystet over systematikken i hvordan kirken hadde lagt lokk på hendelsene.

«Hovedsaken var ikke å hjelpe barn, men å unngå ‘skandale’», heter det i rapporten. Da juryen gikk gjennom kirkens dokumenter,­ så de et mønster, «en manual for å holde sannheten skjult», og unngå at kirkens ­ledere offentlig ble stilt til ansvar.

«Prester voldtok små gutter og jenter, og de av Guds menn som var ansvarlige for dem, ikke bare gjorde ingenting. De skjulte det. I tiår».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også