Les alt for bare 10 kr!

Trygg i bur

Et fritt land befolket med ufrie mennesker, sa Henrik Ibsen om Norge. Nå har forskningen gitt ham rett.

Publisert 05. oktober 2018

–Da jeg gikk på ungdomsskolen hendte det flere ganger at jeg tok telefonen da den ringte, og så var det bare stillhet i den andre enden. Faren min har en fortid i AKP, så vi tenkte det var avlytting. Senere fant jeg ut at det var en av lærerne på ungdomsskolen som hadde bønnemøte. De ringte til oss for å liksom nå meg gjennom telefonen.

Musiker og gitarist Ivar Bjørnson drikker beksvart kaffe i ly for regnet inne på Apollon platebar i Bergen. Han forteller om da han i 1991 ble en av grunnleggerne av bandet Enslaved, som i form og uttrykk assosieres med svartmetallsjangeren. Tenåringen med det lange håret, bootsene og de svarte t-skjortene med djevelsymboler var, uten å vite det selv, med på å skape en helt ny musikksjanger. Og han skremte samtidig vettet av enkelte folk i den lille bygda Etne i Rogaland.

– Vi er ikke satanister, men antidogmatiske. Jeg ble tiltrukket av energien i musikken, først og fremst. Black metal er en anerkjennelse 
av de primale sidene i mennesket, aggresjon og krigslyst, som vi fortsatt bærer med oss. Men en blir ikke nødvendigvis aggressiv av å spille den typen musikk. Det er mer et forsøk på å være i dialog med de sidene av seg selv.

Selv fikk han likevel merke hvilken provokasjon musikken hans representerte: På sekstenårsdagen ble han sparket ned bakfra av en familiefar på fylla i Haugesund, og endte opp på sykehus med hull i hodet.

– Det er nok flere sammenfallende årsaker til at black metal oppsto nettopp i Norge. Men en av grunnene er nok kanskje presset vi følte om å passe inn. Etne var en fin plass å vokse opp, men hadde også lommer av mørkemannskulturen fra bibelbeltet sørpå. Black metal kom ikke som en aksjon, mer som en reaksjon, på elementer i miljøet vi vokste opp i. Vi var ikke voldelige. Vi var ikke punkere eller anarkister. Vårt opprør var å trekke oss unna.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også