Les alt for bare 10 kr!

Livet på maks

Mens pensjonister farter verden rundt, er skoleelever og studenter mer og mer slitne. Forskerne klør seg i hodet. Psykolog John Petter Fagerhaug mener problemet er at de yngste alltid er på. Men det brer seg til alle aldre.

Publisert 05. oktober 2018

To lærerstudenter har gjort det som kanskje flere hadde trengt: tatt seg en times pause fra ­bacheloroppgaven. De ­virker ikke så stresset der de sitter og småprater innenfor dørene til høgskolen som nå har blitt ­universitet, OsloMet.

– Er man sliten, blir hverdagen litt tung. Men heldigvis er det lenge siden jeg har følt på det selv, egentlig, sier 23-årige Maria Vilde Mo.

Hun sier nei når hun kjenner at det blir mye.

– Dere er ikke redde for at dere da ikke er der det skjer?

– Man blir jo påvirka av hvem man omgir seg med. Nå som jeg har likesinnede venner, er det greit å si nei, og vi tar litt hensyn. Samtidig vet vi at det er avslapning når vi møtes, og at man ikke må være på hele tiden, sier Mo.

Et kulturelt skifte

Vi hører det stadig. Folk er slitne. Det er mye å gjøre. Man føler seg i skvis mellom altfor mange hensyn og krav, enten de er selvpålagte eller kommer fra den situasjonen man står i på jobb eller hjemmebane. For mange går det greit nok, selv om de er slitne. Men det skal heller ikke alltid så mye så mye ekstra til, før den ­finstemte balansen ryker. For andre blir sliten­heten en ond sirkel. De blir bare mer og mer slitne. Det kan gå på helsa løs. Det kan gå på livsmotet løs. 

For hva er vitsen hvis alt bare er et slit?

Det mangler ikke på forslag til hva som er problemet. Det kan være tarmen. Søvnen. Sukkeret. For mye eller for lite trening. Det moderne livet med alskens ­skjermer, apper og varslingslyder som aldri gir helt fred. For mye underholdning. For mye mat. Kriser. Konflikter. Bekymringer. For lite mening.

Den britiske historieforskeren Anna Katharina Schaffner skriver i boken ­Exhaustion: A history at folk gjennom alle tider har klaget over at de er utslitte. Så har vi noen grunn til å tro at det er noe verre nå?

Det kan tyde på det, i alle fall i spørreunder­søkelser blant ungdom og unge voksne. Ung­data tar for seg elever i ungdomsskolen og videre­gående skole, og SHot måler studentenes helse og trivsel. Begge viser klare tegn til at mange unge ­mennesker blir mer stresset og slitne år for år. Flere trives dårligere. Problemer med psykisk helse øker i samme takt.

Det Schaffner mener ­preger dagens slitenhet, er at den ­settes i sammenheng med både ­kroppen, sinnet og samfunnet på en måte som løfter den opp til et større spørsmål om viljestyrke og evnen til å mestre tilværelsen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også