Les alt for bare 10 kr!

Ser svart på det meste

Uten en åpen samtale, kan det gå galt. 
Ole Asbjørn Ness ser mørket sige på. 
Kanskje kan munken vise vei, 
han som ga sitt liv.

Publisert 04. januar 2019

Fjorten år er gått siden Ole Asbjørn Ness debuterte med romanen Det er natt. Nå er Aftenlandet her, også det en roman med dystre drag av mørke. Og mye religion.

– Jeg tror alle ærlige mennesker, særlig hvis de vil være litterære, må ha en religiøs grunnstemning. Det er noe mystisk med litteratur. Det stikker dypere i deg enn ditt eget jeg, hvis du skjønner, sier han.

Aftenlandet har tre hovedpersoner. Hanna vil skrive dramatikk som forandrer verden. Daniel vil bli så rik «at han kan be hele verden dra til helvete». Når det blir brudd mellom dem, skyldes det en abort. Den tredje hovedpersonen, Kateb, flykter fra borgerkrigen og en kvelende religiøsitet i Algerie. Hans London-billett er prostitusjon. Også han har høye mål som forfatter.

Borgerkrig 

De unge livene veves sammen på bakgrunn av to historiske hendelser. Den ene er den blodige borgerkrigen i Algerie. Etter at islamister vant valget i desember 1991, ble resultatet ignorert med vestlig støtte. 

Militærkuppet i 1992 utløste en langvarig borgerkrig. Ness ser det som et forvarsel om det som skjedde under Den arabiske våren 20 år etter. Den andre store hendelsen er finanskrisen i Sørøst-Asia på samme tidspunkt. Ness mener den forklarer finanskrisen ti år seinere.

- Ellers husker jeg 1990-tallet som en optimistisk periode. Muren var falt, og det liberale demokratiet skulle seire på alle fronter. 20 år senere er Norge et merkelig unntak som et smørøye av velstand. Bare over grensa til Sverige møter du en undergangsstemning. Frankrike og Italia gir virkelig en følelse av et aftenland, sier forfatteren.

For å gjøre dette til romanstoff, måtte Ness kjenne etter i seg selv. Han har jobbet i finans, og har måttet spørre seg hva det gjør med ditt hjerte og din sjel om de økonomiske verdiene blir deler av deg selv.

– Daniel er en intelligent fyr, men en skadet sjel. I og med at Kateb kommer fra en fremmed kultur, ga jeg ham forfatterdrømmen som er noe jeg kjenner godt selv, for å komme under huden på ham.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også