Frivillige kan ikke gjøre «Jobben»

Denne arbeidstreningen gir rusmisbrukere en meningsfylt og rusfri hverdag. Byrådet i Oslo mener Frelsesarmeen kan erstatte fagfolk med frivillige og foreslår store tilskuddskutt.

Reportasje

I dyp konsentrasjon står en dame og sorterer hjemmestrikkede sokker. En mann bryter stillheten når han stikker hodet ut av en kjøkkenluke og byr oss på en kopp kaffe, mens han fornøyd påpeker at «Vål'enga» slo Start i helgen. Været er surt, men i det gamle huset til arbeidstreningstiltaket Jobben er det lunt, og lukter en blanding av juleverksted og sløyd.

– Mange av de som er hos oss har opplevd svik fra barndommen av, og har derfor ikke automatisk tillit til nye mennesker. Det gjør det viktig å ha en fast stab som over tid kan bygge opp gode relasjoner med deltagerne våre, sier Jorunn Mathisen, daglig leder i Jobben, arbeidstreningstiltaket til Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo.

Det sier hun som svar til Tone Tellevik Dahl, helsebyråd i Oslo, som sa til Vårt Oslo i forrige uke at «Frelsesarmeen kan øke andelen frivillige i tiltaket Jobben.» Byrådet foreslår i sin innstilling til Oslo-budsjett for 2019 å kutte støtten til Jobben med fem millioner kroner.

Epler og pærer

Det er en lang tradisjon for å involvere frivillige i velferdsoppgaver, forteller Karl Henrik Sivesind ved Institutt for Samfunnsforskning. Men han er skeptisk til om frivillige kan brukes til å løse kjerneoppgaver der helse- og sosialkompetanse er nødvendig.

– De siste årene har vi hørt ideer og forestillinger fra politikere om at vi kan spare mye penger i kommunene ved å bruke frivillige. Men det er det ofte slik at politikere får en aha-opplevelse når de ser nærmere på hva utfordringene går ut på, sier Sivesind.

Det er flott å bruke frivillige i utfyllende oppgaver som besøksvenner, turer og kulturtilbud, men de kan ikke brukes til helse- og sosialfaglig arbeid, sier han:

– Dersom man skal ha ansvar for personer som trenger omsorg og pleie, forutsetter det en arbeidskontrakt, taushetsplikt og utdannelse, sier Sivesind.

Mathisen forteller at kuttforslaget gjør både de ansatte og deltakerne på jobben usikre på fremtiden. Hver dag er et sted mellom 50-80 personer med et dokumentert rusproblem innom Jobben. Mathisen mener at kuttforslaget til byrådet vil føre til en halvering av antall ansatte og deltagere.

Håndarbeid

Hos Jobben i Oslo sentrum er deltakerne i full sving med praktisk arbeid. Snekkerverksted, systue, gjenbruksverksted og malerverksted er noe arbeidet som gjøres på Jobben. Her snekres lekekasser av sengebunner, og bord fra paller blir til bordskånere. Gamle, ødelagte ting restaureres.

Marianne mener Jobben er det eneste alternativet til arbeidstrening personer med rusproblemer har.

– Det har gitt meg en strukturert hverdag og et sosialt fellesskap. Det har hjulpet meg psykisk, og gjort at jeg har sluttet med medisiner jeg ikke trenger, sier hun mens hun pakker hjemmestrikkede ullsokker.

---

Dette er «Jobben»

  • Lavterskel arbeidstreningstilbud for personer i en aktiv rusperiode.
  • Deltakerne sliter gjerne med en kombinasjon av rus og psykiatriske utfordringer.
  • Må være bosatt i Oslo kommune, og være mellom 18 og 65 år.
  • De skriver en kontakt for et år om gangen.
  • Mellom 50-80 deltakere er her hver dag.
  • Det serveres to måltider om dagen.
  • Gjennomsnittsalderen er over 50 år.
  • Noe av Jobbens arbeid: snekkerverksted, systue, gjenbruksverksted, malerverksted, lager tennruller, plukker søppel, rydder strender­ og driver kafé.

---

Meningsfullt

I etasjen over lager Kalle opptenningspinner. Han reagerer på at byrådspolitikerne kutter et tilbud for de aller fattigste fattige.

– Den lille lønnen jeg får er viktig for meg, men det sosiale og å ha noe meningsfullt å gjøre er viktigst. Det holder hodet mitt på plass og gir meg mentale rammer, sier Kalle.

Han vet ikke hva han skulle gjort hvis han ikke hadde hatt Jobben.

Det er en velsignelse.

—   Nancy

Politisk spill

Det er utfordrende å få tak i frivillige på dagtid på hverdager, mener Jorunn Mathisen. Hun forteller at de stadig vekk annonserer på sin Facebook-side etter pensjonister som har fagkompetanse, og derfor kan hjelpe til med et av Jobbens arbeidstiltak. Men hun mener det ikke erstatter behovet for faglig kompetanse.

– Jobben har ulike yrkesgrupper ansatt. Noen har bakgrunn innen helse og sosialfag og andre er håndverkere. Noen har bakgrunn innen helse og sosialfag og andre er håndverkere. Vi tror på at en blanding av yrkesgrupper, ispedd noe frivillighet er bra, sier Mathisen.

Hun tror at Jobben blir brukt i et forhandlingsspill om Oslo-budsjettet. I fjor var forslaget til tildeling den samme som i år, men Rødt sørget for at Jobben fikk bevilgningen som opprettholder dagens drift.

– Det er vi veldig takknemlige for, sier Mathisen.

Hun håper at det samme skal skje i år, men forteller at det er slitsomt for både de ansatte og brukerne på Jobben at fremtiden deres er i spill.

– Jeg forstår ikke at de kan sitte og kutte oss på papiret uten engang å besøke menneskene som rammes på gatenivå, sier Mathisen.

Jobben har gitt meg en strukturert hverdag og et sosialt fellesskap

—   Marianne

Liv og lære

Det overrasker Mathisen at det er et byråd ledet av Arbeiderpartiet som igjen foreslår å kutte tilskuddet til Jobben.

– Jeg er veldig overrasket av at de som sier at de skal kjempe arbeidernes kamp er de samme som slår beina under et arbeidstreningstiltak for de aller svakeste, sier Mathisen.

Klokka elleve er det lunsj og god stemning rundt langbordene i første etasje hos Jobben. Stein Egil deler frustrasjonen til Mathisen.

– Det er rart med politikere på TV som sier at de skal hjelpe mennesker, mens de i virkeligheten tar fem millioner fra de aller svakeste, sier han.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl er på høstferie og er ikke tilgjengelig for kommentar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje