Les alt for bare 10 kr!

Frivillige kan ikke gjøre «Jobben»

Denne arbeidstreningen gir rusmisbrukere en meningsfylt og rusfri hverdag. Byrådet i Oslo mener Frelsesarmeen kan erstatte fagfolk med frivillige og foreslår store tilskuddskutt.

Publisert 03. oktober 2018

I dyp konsentrasjon står en dame og sorterer hjemmestrikkede sokker. En mann bryter stillheten når han stikker hodet ut av en kjøkkenluke og byr oss på en kopp kaffe, mens han fornøyd påpeker at «Vål'enga» slo Start i helgen. Været er surt, men i det gamle huset til arbeidstreningstiltaket Jobben er det lunt, og lukter en blanding av juleverksted og sløyd.

– Mange av de som er hos oss har opplevd svik fra barndommen av, og har derfor ikke automatisk tillit til nye mennesker. Det gjør det viktig å ha en fast stab som over tid kan bygge opp gode relasjoner med deltagerne våre, sier Jorunn Mathisen, daglig leder i Jobben, arbeidstreningstiltaket til Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo.

Det sier hun som svar til Tone Tellevik Dahl, helsebyråd i Oslo, som sa til Vårt Oslo i forrige uke at «Frelsesarmeen kan øke andelen frivillige i tiltaket Jobben.» Byrådet foreslår i sin innstilling til Oslo-budsjett for 2019 å kutte støtten til Jobben med fem millioner kroner.

Epler og pærer

Det er en lang tradisjon for å involvere frivillige i velferdsoppgaver, forteller Karl Henrik Sivesind ved Institutt for Samfunnsforskning. Men han er skeptisk til om frivillige kan brukes til å løse kjerneoppgaver der helse- og sosialkompetanse er nødvendig.

– De siste årene har vi hørt ideer og forestillinger fra politikere om at vi kan spare mye penger i kommunene ved å bruke frivillige. Men det er det ofte slik at politikere får en aha-opplevelse når de ser nærmere på hva utfordringene går ut på, sier Sivesind.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også