Les alt for bare 10 kr!

Med føttene 
blir de kjent med røttene

På den gamle oldtidsveien i Groruddalen i Oslo får 6. klassinger fra de lokale skolene en 
næropplevelse av en over 1.000 år lang pilegrimstradisjon.

Publisert 01. oktober 2018

For tiende året går 6. ­klassinger fra Oslos østkant i den over 1.000 år gamle pilegrimsleden som ­fører til Trondheim, også kalt Kongeveien. De fleste av de 30 elevene som legger i vei fra Øvre Fossum gård på Grorud, har kristen eller muslimsk bak-
grunn.

– Barn i dag har få ­anledninger til å snakke om Gud. ­Lærerne er ofte redde for å trå feil, og ­velger heller å droppe temaet. Men min erfaring er at barn ­ønsker å snakke om det ­guddommelige, at de savner det. ­Dessuten er ­pilegrimenes ­historie ­spennende, og barn ­liker å være i naturen, sier historiefortelleren Georgiana Keable.

Religiøst språk

Den ­engelske kvinnen har bodd 21 år i ­Norge. Hun er en pioner innenfor forteller-renesssansen i ­England og Norge, og har i mange år ­undervist i fortelling ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå ­OsloMet). I 2002 tok hun ­initiativet til ­Fortellerhuset, hvor ­intensjonen var å gi barn og voksne gode forteller- og lytteroppleveler. Siden 2008 har hun og Per Jostein Aarsand vandret den gamle pilegrims­leden på Oslos østkant med skoleelever. Stadig blir hun stilt spørsmål om pilegrimshistorien av de unge medvandrerne.

– Elevene har ulik ­oppdragelse og trosbakgrunn, derfor må jeg ordlegge meg slik at jeg ikke ­støter noen. Likevel vil alle høre om pilegrimene, og om Gud.

På vandringen i skogen i ­Groruddalen, spiller ­Georgiana pilegrimsrollen fullt og helt. Når barna spør henne om noe, så er det pilegrimen fra middel­alderen, ikke historiefortelleren av i dag, som svarer. Når hun spør om gåten: «Hva er større enn Gud og verre enn djevelen? De døde spiser det, men hvis vi spiser det så dør vi?», svarer en tynn ­barnestemme: «Mamma». En annen elev roper: «Ingenting er større enn Gud!» Georgiana bekrefter at «ingenting» er ­riktig svar.

– Særlig de muslimske ­barna er bevisste på at ingenting er ­større enn Gud. Innvandrerbarn har ofte større kunnskap, og ­større frimodighet, rundt ­religiøse ­temaer. De vet at ­muslimske pilegrimer vandrer mot Mekka.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også