Les alt for bare 10 kr!

Sannhetskrisen

Det du mener er sant, bygger ofte på tillit til noen som vet mer. I dag er flere enn før usikre på hvem de skal stole på, mener filosof Lars Fredrik Svendsen.

Publisert 01. oktober 2018

Da Arne Næss på 1930-tallet spurte husmødre på Vettakollen i Oslo hva sannhet er, var et vanlig svar at «noe er sant hvis det er slik det er».
Filosof Lars Fredrik Svendsen synes svaret er ganske godt. For tiden er det mye snakk om sannhet viker for «postsannhet» eller «alternative fakta».

– Det som kjennetegner postsannhet, er at du ikke går ut i virkeligheten for å finne ut hva fakta er, for å basere oppfatningene dine på dem. Du går ut og ser etter noe som kan begrunne og styrke det du mener å vite, sier Svendsen.

Han tror de fleste fortsatt mener det er noe som er sant, og noe som ikke stemmer med virkeligheten. Men flere enn før er usikre på hvem de skal lytte til.

– Vi ser at mange ikke plasserer tilliten der de har pleid å gjøre det, sier Svendsen.

Sannaktig

Filosofen har nylig gitt ut pamfletten Hva er sannhet? for tankesmien Civita. Han mener at sannhet kan forveksles med sannaktighet, at noe føles sant. Sannaktighet er Svendsens oversettelse av truthiness, som den amerikanske satirikeren Stephen Colbert gjorde et poeng av, først rettet mot daværende president George Bush.

– Sannaktighet kan minne om sannhet, men det er ikke sannhet. Noe behøver ikke være sant bare fordi du føler at det er slik.

Svendsen synes et godt eksempel er da en annen president, Ronald Reagan, i 1987 forklarte seg om Iran-Contras-skandalen, og sa: «For noen måneder siden sa jeg til det amerikanske folk at jeg ikke byttet våpen mot gisler. Mitt hjerte og mine beste hensikter sier meg fortsatt at det er sant, men fakta og bevisene sier at det ikke er det».

– Sånn sett anerkjente Reagan at det er et skille mellom sannhet og sannaktighet. Han bøyde seg for fakta. Med Trump-administrasjonen er den motsetningen helt falt bort.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også