Les alt for bare 10 kr!

Svenskenes åndelige festning

Prester og kirkepolitikere krysser grensen for å forsøke å finne en vei fremover for Den norske kirke. Bak trykke murer i den lille byen Sigtuna møter de 100 år gamle tanker om hva en folkekirke bør være.

Publisert 28. september 2018

– Vi trenger steder der de store, sentrale spørsmålene i samfunnet kan luftes. Det behøvde vi for 100 år siden, og det behøver vi nå. Kirkens store utfordring i dag er å være en relevant arena for slik kommunikasjon, mener Alf Linderman.

Han er religionssosiolog og direktør ved Sigtunastiftelsen i Sverige, en over hundre år selvstendig, kristen stiftelse der dialog alltid har stått i sentrum. Denne uka i starten av september, er det norske kirkerådet samlet på stiftelsens eiendom, blant annet for å diskutere den norske folkekirkens største utfordringer.

Det gjennomgående spørsmålet, både i Sverige og Norge som så mange andre steder, er hva slags plass kirken og kristendommen skal ha i et moderne samfunn som tilsynelatende ikke behøver et åndelig perspektiv på tilværelsen. Når kun fem prosent av Sveriges befolkning synes kirken setter ord på noe som er viktig for dem, kan man fortsette å klamre seg til ideen om at kristendommen er relevant for mennesker i 2018?

Kristenhumanisme

Menneskene bak Sigtunastiftelsen mener det. Her er man overbevist om at de store utfordringene menneskeheten står overfor, ikke kan løses i et sekularisert vakuum – men i et såkalt «skjæringspunkt» mellom religion og samfunn. Derfor setter de også tanken om en kristen humanisme høyt.

– Den kristne humanismen er egentlig ikke så annerledes enn all annen humanisme. Men det er én forskjell, og det er at utgangspunktet er noe utenfor oss selv. Om selveste Gud har elsket hvert eneste menneske på en ubegrenset måte - da gir det humanismen en ytterligere dimensjon, sier Linderman.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også