Les alt for bare 10 kr!

Håpet­ født i mørket

Jürgen Moltmann fant håpet i ­krigsfangeleiren. ­92-åringen håper fortsatt.

Publisert 28. september 2018

Han sitter ytterst på stolen foran meg, ­Jürgen Moltmann. Han snakker i korte setninger, som om det krever en anstrengelse å få uttrykt dem. Bak brilleglassene blinker vennlige øyne.

Dagen før ble han mottatt som en teologiens rockestjerne på Menighetsfakultetet, der han ble innsatt som æresdoktor. I en forsamling på mer enn hundre var de fleste født etter at han utga boken som gjorde ham verdenskjent: Håpets teologi (Theologie der Hoffnung, 1964).

Håp i mørke

Jeg møtte denne boken som en lysstrime i en mørk tid for tjue år siden. Vi er mange som har fattet nytt håp av å lese den. Så ble den også født i mørke.

19 år gammel satt den tidligere tyske soldaten Jürgen i engelsk krigsfangenskap. Som tidligere soldat i Hitlers hær skulle han de-nazifiseres og bringes tilbake til samfunnet. Tyskland lå i ruiner, ikke bare fysisk, men også moralsk. Han opplevde at det ikke var noe å vende tilbake til.

– Vi hadde unnsluppet, men vi hadde mistet alt håp. Men i mørket fikk jeg se Guds lysende ansikt, sier Moltmann.

– Hvordan kunne du se Guds lys i det mørket du befant deg?

– Jesus fant meg. Han kom til meg i min forlatthet og førte meg til ny oppstandelse og liv. Det skjedde da jeg leste i Nytestamentet med Salmenes bok som jeg fikk i Leir 27 i Norton i England sommeren 1945.

– Hva var det du leste der?

– Jeg leste klagesalmene, og særlig salme 39, der det står «Min Gud, hvorfor har du forlatt meg». Og så leste jeg i Markus­evangeliet at det var Jesu dødsrop. Da følte jeg at jeg har en bror som forstår meg midt i min forlatthet. Det var Jesu forlatthet som frelste meg, sier professoren.

Sprengt kamerat

Her kjenner jeg meg igjen. Det var ropet etter en forsvunnet Gud som klang også i meg da jeg fant fram til Moltmanns bok. Jeg skrev på tekster som fikk tittelen Når Gud blir borte, og hans bok bidro til å gi meg troen tilbake.

Moltmann forteller at dette ropet ble født i ham allerede som 16-åring, da han var utkommandert for å bemanne luftvernartilleriet i Hamburg. I juli 1943 iverksatte de allierte «Operasjon Gomorra» – et angrep som la store deler av byen øde og drepte 34.000 mennesker.

– Kameraten som lå ved siden av meg ble sprengt i stykker. Jeg ble spart. Jeg kom ut av denne natten med to spørsmål: Hvor er Gud? Og hvorfor er ikke jeg død? Disse spørsmålene har jeg brukt resten av livet på.

– Og hva er svaret? Hvor er Gud?

– Han lider med dem som lider. Han er ofret sammen med ofrene. Livet mitt fikk mening med tro, håp og kjærlighet da jeg forsto det.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også