Les alt for bare 10 kr!

Rom for alle

Dei tilhøyrer ein nasjonal minoritet som har vore kraftig hundsa. No fyller dei ei gammal kyrkje i Oslo med fargesterk romkultur. Ein generasjonsdraum er oppfyllt.

Publisert 25. september 2018

Dei veltar inn døra, slengjer frå seg skulesekkane og kastar seg høglydt ut i leiken inne i salen. Brått står ein pjokk i kjøkkendøra.

– Mat snart?

Freden senkar seg rundt langbordet. Lukta av mat har lokka ungeflokken til kjøkkenet. Angela Gry ber fram rause fat med steikte pølser. Rosa Josef ser til at alle får brød, ketchup og sennep. Det er timar sidan matpakkene blei fortært på skulen. Pølsene gjev krefter til timar med leik og moro.

Liten minoritet

Alle barna er rom, ein nasjonal minoritet som lenge bar eit heilt anna namn i Norge; sigøynarar. I dag tel minoriteten ein stad mellom 500 og 700 personar, og så godt som alle bur i Oslo og Akershus.

Fire ettermiddagar i veka er det fritidsklubb for barn yngre enn 13 år på Romano kher - Romsk kultur- og ressurssenter. Den femte dagen, fredag kveld, er det ungdomsklubb for dei mellom 13 og 18. Kvar torsdag er det leksehjelp.

- Eg hentar barna på skular over heile Oslo, og kjører dei til senteret, fortel Josef.

Tokulturelle

Blant norske rom er det veik tradisjon for å delta i organiserte fritidstilbod. Mange foreldre vil likevel at barna deira skal delta i fritidsaktivitetar, men har samstundes eit ønskje om at barna har vaksenpersonar rundt seg som dei kjenner.

Difor husar Romano kher eit fritidstilbod for barn og ungdom i skulealder. Kher tyder hus på romanes, språket som bind rom saman, på tvers av landegrenser.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også