LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Den lange veien hjem

Tunsbergs nye biskop holdt på å bli både fulltidsevangelist og pinsevenn.

Publisert 22. september 2018

– Jeg tenker på troa mi som en tur hjem. Det er trygghet knyttet til det, men også mye lengsel, uro og en slags rastløshet i de periodene der jeg blir utsatt for vinder som blåser eller belastninger som trykker. Da kjenner jeg dette sterke draget mot det jeg opplever som hjemme.

Jan Otto Myrseth har hatt mange hjem gjennom sitt 61 år lange liv. Det nyeste befinner seg åtte kilometer fra her vi sitter nå; på bispekontoret i Tønsberg. Vi skulle egentlig møtes hjemme i det nye huset hans, men der pågår det «utpakking for full musikk», og det ville han ikke utsette Vårt Land for.

I stedet sitter vi på et ryddig, sterilt kontor i femte etasje med panoramautsikt over Norges eldste by. Den nye biskopen i Tunsberg tenner et stearinlys.

Sovnet på bedehuset

For å skjønne hvem Jan Otto Myrseth er, kommer man ikke unna hans aller første hjemsted. Den vesle bygda Hundeidvik ligger ved utløpet av Hjørundfjorden på Sunnmøre. Et sted der knallblå fjord møter steile, grønne fjell.

Men Hjørundfjorden bærer også på fortellinger om flere tragiske menneskeskjebner: Om utallige menn og fedre som aldri kom hjem fra arbeid på sjøen. Om trange kår og stri for føden. Om fjellras og knuste gardstun.

Og den om søndagsskolelæreren som startet møbelfabrikk etter krigen, og fikk to sønner som skulle sette hvert sitt preg på kristenlandskapet i Norge. I morgen vigsles den ene til biskop i Tunsberg.

– Den gudfryktige nøysomheten preget pappas oppvekst, og senere også min. I første omgang var det nok mammas blod som virkelig pumpa når det gjaldt troa. Pappa levde et typisk ungkarsliv uten å bry seg så mye om Gud. Så traff han mamma og ble omvendt, forteller Myrseth.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også