Les alt for bare 10 kr!

Bekymrings­ideologen

Debatten om innvandring lider av ­intellektuell latskap, både på høyre- og venstresiden, ­mener utviklingsprofessoren Paul Collier.

Publisert 11. september 2018

Da Norfunds sommerkonferanse gikk av stabelen på Latters hoved­scene i forrige uke var det særlig ett navn som skilte seg ut i programmet. En forsker som nærmest har blitt en guru innenfor bistandsverdenen, ifølge Norfunds avtroppende direktør Kjell Roland. Faren var en tysk ­immigrant som skiftet navnet sitt til det engelskklingende Collier i et forsøk på å assimilere seg til det engelske samfunnet han ville bli en del av. Og sønnen? Han heter Paul Collier, er professor i samfunnsøkonomi ved universitetet i Oxford, og er en av verdens ledende eksperter på økonomisk vekst, utviklingsland og migrasjon.

Colliers bok The Bottom Billion (2007) ble en internasjonal bestselger, og handler om hva som skal til for å løfte verdens fattigste ut av fattigdom. Senere­ har Collier argumentert for at Europa bør legge radikalt om i innvandringspolitikken for å kunne hjelpe flere i nærområdene, og skape bedre integreringsmuligheter for de som søker asyl i Europa av politiske og religiøse årsaker. Collier er opptatt av at Europa skal komme med tiltak i fattige land som grenser til krise­rammede områder. Han mener sysselsetting er det viktigste solidaritetstiltaket for personer som midlertidig er på flukt.

Jobber viktigst

I Storbritannia­ har han fått hederspriser og utnevnelser fra både sosialdemokratiske og konservative regjeringer. I Oslo er han for å snakke om en kjernesak: Afrika trenger jobber – og det skal de få gjennom investeringer fra vestlige selskaper som kan heve produktiviteten på kontinentet. Vårt Land møter Paul Collier utenfor komiker-­scenen ved Aker brygge.­ Han snakker raskt, men i hele ­setninger.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også