Les alt for bare 10 kr!

Som skrevet i genene

Tvillingparet Mia og Alexandra har samme gener, men ulik oppvekst. ­Slike tilfeller belyser et av viten­skapens store spørsmål om ­mennesket. Hvilke trekk stammer fra arv og hvilke stammer fra ­miljø?

Publisert 07. september 2018

‘Vi snakket ikke samme språk, men vi forsto hverandre utrolig godt likevel. Det var akkurat som at vi hadde kjent hverandre hele livet, og sånn er det fortsatt, sier Alexandra Hauglum (15) om sin eneggede tvillingsøster Mia Hanssen (15).

De to har nemlig ikke kjent hverandre hele livet, selv om de deler foreldre og gener. Tvillingsøstrene ble adoptert av hver sin familie fra et barnehjem i Kina da de var rundt ett år.

Alexandra til lille Fresvik i Sogn og Fjordane. Mia til storbyen Sacramento i USA.

Men et tilfeldig møte mellom foreldrene på barne­hjemmet førte til at de holdt kontakten og senere gjennomførte en gentest. Resultatet var som de mistenkte, at jentene hadde identiske ­arveanlegg.

– Dette er i aller høyeste grad en historie om arv og miljø, om identitet og familie. Også er det en metafysisk dimensjon der. Man spør seg jo om det kan være skjebnen at de ble gjenforent, sier filmskaper Mona Friis Bertheussen.

Hun formidlet jentenes historie gjennom ­dokumentarfilmen Tvillingsøstrene, laget av Moment Film i 2013, og ­jobber nå med en oppfølger.

Spørsmålet om hvilke menneskelige trekk og egenskaper som bestemmes av gener og hva som er et resultat av påvirkning har interessert forskere i lange tider.

Bertheussen hadde lenge tenkt at miljø var viktigere enn arv. Men den oppfatningen endret seg i løpet av prosjektet.

– Vi gjorde først opptak i Norge med Alexandra og satt på henne en mikrofon som hun lekte med. Hun tok den i henda, la hodet på skakke og lo inn i mikrofonen. Så dro vi til USA for å møte Alexandra, så ser vi at hun lekte med mikrofonen på akkurat samme måte. Fotografen og jeg så på hverandre og tenkte: «Oj. Kanskje ikke miljøet påvirker så mye som vi trodde».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også