LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Kirke mot strømmen

Ved inngangen til tusenåret gikk de ut av Den norske kirke og startet sin egen. Det ble ingen tallmessig suksess, men kanskje et fyrlys.

Publisert 07. september 2018

Duften av røkelse preger luften i Nordre kapell på en kirkegård i Oslo. Noen slappe, forvirrede vepser nærmer seg den visse død, men har fortsatt sting.

Det er messe i Den nordisk-katolske kirke, landingsplass for flere prester som i årevis kjempet for å fornye Den norske kirke innenfra, men til slutt ikke så noen annen vei enn ut. Det har hatt sin pris.

I et hefte om kirken skriver soknepresten deres i Ålesund, Ottar Myrseth, at han er «ein mann med mange anfektingar». Særlig en søndag morgen kan det komme, når han ser mengden av parkeringsplasser utenfor pinsemenigheten, og hører kirkeklokkene kalle til kirken hvor han selv var prest i mange år, som han vet har et orgelbrus han savner. Da kan han spørre:

«Er det menneskeskapt pusleri det du driv med? (...) Er drivkrafta berre sekterisk sjølvoppehaldsdrift?»

På dypet

I kirkebenkene i Nordre kapell har rundt 25 mennesker funnet seg en plass denne søndagen. På veggen framme fyller fire store ikoner veggen, sammen med tre vinduer ut til grønne trær. I prosesjon inn kommer tre prester, biskopen, en subdiakon og en altergutt. Kapellan Tom Hængsle holder preken over teksten om mannen ved Betesda som hadde vært syk i 38 år. Jesus kommer og får ham på beina, og det på sabbaten. Kapellanen legger særlig vekt på det Jesus sier når jødene etterpå forfølger ham for sabbatshelbredelsen: «Min Far arbeider inntil nå. Også jeg arbeider».

– Går det sakte med Jesu arbeid? Har verden blitt så mye bedre på de siste 2000 årene? Til dette er det ikke nok å svare: Gud arbeider med verdens nød. Jeg må si noe mer; og det er: Gud arbeider på dypet, sier Hængsle.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også