LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Ingen talsperson

Hun er lei av å bli redusert til en hijab. Derfor har Sumaya Jirde Ali slutta å gå på kompromiss med seg sjøl for å tilfredsstille andre.

Publisert 08. september 2018

Huff. Da var vi på’n igjen.

Hjertesukket kom fra Sumaya Jirde Ali på Twitter forrige helg. Under fulgte skjermdumper av meldinger hun hadde fått etter sitt første innlegg som Morgenbladet-spaltist.

«Er du virkelig rett person til å bruke Norges ytringsfrihet når du kler deg som en islam?» skrev en.

«DET ER DU SOM ER RASIST OG HATER ikke vi», skrev en annen.

Hun er bare 20 år, men Sumaya Jirde Ali har ­allerede rukket å gi ut tre bøker, og å hisse på seg innvandringsfiendtlige fra ytre høyre. Da hun torsdag kveld fikk litteraturprisen Ord i Grenseland 2018, en frihetspris som tildeles en forfulgt, kvinne­lig forfatter, måtte litteraturfestivalen slette facebookinnlegget som kunngjorde vinneren, fordi kommentarfeltet ble fylt opp av rasistiske og hate­fulle kommentarer.

Men samfunnsdebattanten og skribenten, er også en ganske gjennomsnittlig 20-åring, nettopp flytta til en ny by, fersk sosialantropologistudent – og sulten. Når servitøren på Café Sør setter tallerkenen foran henne, griper Ali mobilen før bestikket.

– Det så bra ut, det må jeg få tatt et bilde av. Skikkelig Instagram!

Hun ler høyt, og på noen få sekunder har Ali foreviga en quesadilla med kunstferdig dandert dressing.

Frihet

Sumaya Jirde Ali har blitt kåra til årets beste stemme av Natt&Dag, tildelt Zola-prisen til fremme av sivilt mot, og hun har møtt daværende integreringsminister Sylvi Listhaug i direktesendt debatt på NRK. Forrige uke lanserte hun sin andre diktsamling, Melanin hvitere enn blekemiddel. Den forrige boka, Ikkje ver redd for sånne som meg, kom i juni.

I poesien har hun funnet en frihet hun ikke finner på debattplass. Når Ali skriver poesi, er hun ikke redd.

– Det jeg ikke tør å skrive som skribent, kan jeg uttrykke gjennom poesien, i form av å dikte opp en karakter. Jeg kan få karakteren til å reflektere rundt det jeg sliter med å få sagt selv. Sånn sett er jeg mye friere, sier Ali.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også