Les alt for bare 10 kr!

Demonjegeren

Ondskapen er mektigst når vi tror den ikke finnes, sier Sørine Gotfredsen. Nå vil hun ha oss til å snakke om det onde som noe menneskelig.

Publisert 03. september 2018

Det var en gang en dikter, en lærd og velmenende mann. Han skriver om det sanne, det gode og det skjønne. Men han har også en skygge. Og en dag løsriver skyggen seg fra ham. Aldri slår det ham at skyggen kan være farlig. Men skyggen kommer stadig nærmere, inntar livet hans bit for bit. Og til slutt blir dikteren degradert til et liv som sin egen skygges skygge. Historien ender speilvendt av et eventyr. Den gode mannen henrettes – mens skyggen feirer bryllup med prinsessen.

Vrangviljen

Da moren leste H. C. Andersen-fortellingen for henne som liten, gjorde det dypt inntrykk på Sørine Gotfredsen. Pussig nok følte hun seg nærmere skyggen enn dikteren. Ikke fordi hun sympatiserte med ham, men fordi han fremsto så virkelig.

Hun kjente det selv, krefter i henne som det var best å holde skjult. Krefter som rørte seg når hun løy for å unnslippe trøbbel, eller prøvde å være bedre enn andre. En knute av vrangvilje. Var hun alene om å ha det slik? Uvisst.

«Men jeg stusset over at det var så stor avstand mellom den vakre beskrivelsen av verden, som jeg så ofte hørte, og alt det motstridende jeg selv erfarte ved å leve i den,» skriver Gotfredsen i boken Fri oss fra det onde.

Umoderne

Den kom ut i Danmark i 2017, og gis i disse dager ut på norsk. Boken handler om at «det finnes en skygge i mennesket som ikke kan ignoreres. En som legger seg til å sove sammen med oss om kvelden, og som er der når vi står opp om morgenen». Men i dag har vi mistet ordene for skyggen. Den profilerte danske teologen og samfunnsdebattanten Gotfredsen konstaterer at «det er blitt umoderne å snakke om det onde.»

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også