LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Stille Østen i ville Vesten

Tor Swaha Opheim er nordmannen som var livvakt for en av verdens mest kontroversielle guruer. Nå trekker han selv hundrevis av mennesker til hedalsskogene i Valdres, men ingen har sett ham på butikken.

Publisert 31. august 2018

– Jeg satt med øynene lukket da han kom inn i rommet, og jeg visste bare at når jeg åpnet øynene mine ville mitt nye liv starte. Da jeg åpnet dem så jeg inn i øynene hans og følte bare..

Rachana Brand blir stille, klarer ikke finne ordene, puster tungt ut.

– Hvis jeg sier kjærlighet vil det ikke være nok. Det var bare et stort «ja» på en måte. Nå er jeg hjemme. Hvis jeg nå døde, ville jeg vært glad for at livet førte meg hit. Alt jeg opplever i livet nå er bare en bonus.

Vi er i Hedalen, en liten bygd med 751 innbyggere i Valdres. Rachana, som vi møter her, har flyttet fra Tyskland til Norge, og kaller seg en disippel av guruen Vasant Swaha. Eller Tor Opheim, som var navnet han fikk da han ble født i Bergen i 1955.

I 2000 kom han tilbake til Norge etter å ha tilbrakt hele sitt voksne liv i utlandet, hovedsakelig i India. Da han så hedalsfjellene rundt den tette granskogen minnet det ham om fjellkjeden Himalaya. Disiplene hans hadde lenge lett etter et sted for guruen sin i Norge. Dermed var det gjort.

Den gang Mystic Mountain, nå Dharma Mountain retreat- og meditasjonssenter, ble en realitet. Rundt 150 mennesker fra hele verden kommer hit hvert år, bedriften står for seks årsverk, og mellom 40 og 50 mennesker har bosatt seg i Hedalen på grunn av det som skjer her.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også