Les alt for bare 10 kr!

Den levende kirkegården

Brasil er det landet i verden hvor flest er avhengige av crack-kokain. – I begynnelsen røkte jeg når jeg var glad. Nå røyker jeg for å holde ut, sier Edisney Galvão. Han har mistet alt og bor i et skur under en motorvei.

Publisert 24. august 2018

I går røkte Edisney Galvão crack. Tidligere på dagen hadde han tenkt at det var på tide å slutte. Igjen. På tide å forlate skuret under motorveien, der han bor. Men utpå kvelden klarte ikke den 32 år gamle brasilianeren å motstå fristelsen. Det hadde vært bursdagsfest for ei lita jente i naboskuret, og da barna hadde sovnet, fant de voksne frem det sterkt vanedannende stoffet.

– Jeg rommer både mørket og lyset. To sider av meg, som kjemper mot hverandre. Når jeg ikke røyker begynner jeg å tenke igjen, å komme til live igjen. Men hvis noen spør om jeg vil røyke med dem, er det uendelig vanskelig å si nei. Så da vinner mørket, sier Edisney Galvão.

Så han fylte lungene med crack, som er den mest avhengighetsskapende formen for kokain – og et av de mest avhengighetsskapende av alle narkotiske stoffer. Et stoff som har gjort mer enn en million mennesker i Brasil avhengige. Ikke i noe annet land blir det røkt like mye crack som i Brasil.

Edisney Galvão stappet glasspipen sin og tente opp under den lille gullfargede klumpen. Over flammen fra lighteren ga klumpen fra seg en knitrende lyd.

Som så mange ganger før frigjorde crack-kokainen dopamin i Edisney Galvãos hjerne. Dopamin, som er hjernens lykkemiddel, strømmet gjennom ham, løftet ham opp og fikk alle hans problemer og depressive tanker til å fordufte. I en liten stund glemte han at han bor under mer kummerlige forhold enn i selv de fattigste favelaene, som slumområdene kalles. Og borte var den dårlige samvittigheten over at foreldrene hans ikke vet at det er her han bor.

Da effekten avtok etter ti-femtien minutter, fylte han pipa på ny. En klump koster kun det som tilsvarer ti kroner, like mye som en pakke kjeks. Så han gjorde det igjen. Og igjen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også